Actualitatea internațională Înapoi

AUDIO. Opera News - 29 mai 2018

Publicat: joi, 31 Mai 2018 , ora 15.16

Sumarul rubricii "Opera News", difuzată marțea, în jurul orei 18.15, în cadrul emisiunii "Perpetuum mobile". Realizator Luminița Arvunescu

  • Premiul "Birgit Nilsson" - în valoare de 1 milion $! - va recompensa în acest an munca și cariera sopranei suedeze Nina Stemme (55 de ani, foto): cea mai renumită soprană dramatică a zilelor noastre, apreciată mai ales pentru repertoriul wagnerian, o adevărată urmașă a legendarei Birgit Nilsson. Ceremonia de premiere va avea loc pe 11 octombrie la Opera Regală din Stockholm, în prezența Majestăților lor, Regele Carl Gustaf și Regina Silvia ai Suediei, în cadrul unei Gale de operă ce-i va avea soliști pe Sir Bryn Terfel și tânăra soprană Cristina Nilsson. Premiul "Birgit Nilsson" a mai fost primit până acum de : tenorul Placido Domingo (2009), dirijorul Riccardo Muti (2011) și Orchestra Filarmonicii din Viena (2014).

  • Descoperire în arhiva Teatrului din Weimar și premieră mondială pentru opera "Sardanapalo" de Franz Liszt. "Sardanapalo" (1849) a fost unica încercare a lui Liszt de a compune pentru teatrul liric, înspirat fiind de o piesă de teatru semnată de Lord Byron. Partitura ei a fost descoperită și revizuită de muzicologul britanic David Trippet și va fi pusă în scenă - în premieră mondială! - la Weimar, în această vară (19, 20 august) avându-l în rolul titular pe tenorul american Charles Castronovo.

  • Cecilia Bartoli revine pe scena Teatrului "Scala" din Milano și aduce cu ea opera barocă! "Muzica barocă a fost uitată în Italia. Și acesta este motivul pentru care mă voi întoarce la Scala. Ca să readuc în lumină operele baroce și compozitorii lor" - a declarat, de curând Bartoli, la Salzburg, în cadrul unei conferințe de presă prilejuite de Deschiderea Festivalului de Rusalii pe care îl conduce. Cele 3 producții în care Bartoli va evolua la "Scala" sunt: Giulio Cesare (2019), Semele (2020) și Ariodante (2021).