Interviuri Înapoi

AUDIO. Opera Comică pentru Copii organizează Concursul de pian 'Mihaela Ursuleasa'

Publicat: vineri, 9 Februarie 2018 , ora 11.58

În 2 iulie 2018 Opera Comică pentru Copii organizează un eveniment muzical foarte important - Concursul de pian "Mihaela Ursuleasa". Data limită de înscriere este 15 aprilie. Mai multe despre eveniment am aflat de la Felicia Filip, director al Operei Comice pentru Copii:


Este un eveniment dedicat unei mari personalități. Cum a luat naștere ideea acestuia și ce vă propuneți să obțineți prin el?

Știm cu toții că Mihaela Ursuleasa și-a început povestea pământeană atrăgând atenția prin faptul că a fost un copil minune. La o vârstă foarte fragedă era deja pe scena Radioului împreună cu orchestre importante și țin minte că era un bulgăre de lumină ce avea picioarele atât de scurte, încât nu putea să ajungă până la podea. Și ne-am gândit că un asemenea copil minune poate fi asociat cu ideea Opera Comică pentru Copii pentru că aici pășesc copii, copii ce apoi pășesc pe scenă sau în atelierele Operei Comice pentru Copii și se visează artiști. Și-atunci, în memoria acestui copil minune am gândit că putem să facem o primă ediție a unui concurs internațional de pian ce-i poartă numele și cu care să-i cinstim memoria. Este un concurs ce are patru categorii de vârstă, condiții de participare excelente; în fine, există un program al concursului cu tot ceea ce înseamnă categorii de vârstă, etape ale concursului, tot ce înseamnă un concurs internațional, începând cu înscrierea și până la acest concert de gală al concursului. În același timp, pentru mine este un subiect important, al vieții mele, pentru că m-am întâlnit cu Mihaela Ursuleasa, am admirat-o cât a fost copil minune și am cântat împreună cu ea pe scenă, ea acompaniindu-mă la pian la o vârstă… cred că 10 ani avea în momentul acela, și chiar avem aceste documente. Așadar, este o poveste frumoasă a unui copil minune căruia, iată, îi figurează numele aici, la Opera Comică pentru Copii, printr-un concurs internațional de pian - o primă ediție ce se va desfășura anul acesta, alăturându-se Festivalului Internațional "Marile Serate Muzicale ale Bucureștiului" care a ajuns la a patra ediție. Concursul se va desfășura la Opera Comică pentru Copii, iar gala va fi la Ateneul Român.


Văd că este un eveniment plin de o înaltă încărcătură emoțională și văd, de asemenea, că între premiile concursului este și un premiu special "Patricia Kopacinskaia", o cunoscută prietenă și colaboratoare a Mihaelei Ursuleasa.

Așa este. Ne-am gândit ca membrii juriului să aibă bineînțeles legătură cu viața Mihaelei Ursuleasa. Și nu doar atât. Am luat legătura cu parte din prietenii Mihaelei Ursuleasa și, iată, Patricia Kopacinskaia a decis să ofere un premiu special în memoria Mihaelei Ursuleasa. De asemenea, dacă vorbim de cercul de cunoscuți sau prieteni ai Mihaelei, președintele juriului concursului va fi Heinz Medjimorec, primul ei profesor de la Viena. Apoi, un alt membru al juriului este Pierre Doueihi, profesor la Conservatorul din Berna, care i-a fost bineînțeles prieten și, dacă vreți, coleg la Conservatorul din Berna pentru că și ea a predat o perioadă acolo. Cu siguranță că cercul prietenilor și al susținătorilor Mihaelei Ursuleasa in memoriam se va lărgi și, în același timp, contăm pe numărul participanților ce vor fi în același timp și prieteni ai Mihaelei Ursuleasa.


Vă mulțumesc foarte mult doamnă director pentru tot ce faceți atât pentru tânărul public, cât și pentru tinerii creatori și muzicieni!

Și eu vă mulțumesc, mai ales că sunteți, iată, printre cei care ne susțineți și care susțineți ideea valorilor. Aș mai dori să spun că puteți să obțineți informații de pe operacomica.ro și, de asemenea, contactând ursuleasacompetition@operacomica.ro pentru cei care sunt interesați să obțină informații despre ce înseamnă Concursul Internațional de Pian "Mihaela Ursuleasa".

Interviu realizat de Radu Mihalache