Interviuri Înapoi

AUDIO. O nouă ediție a Festivalului 'Vară Magică' - Interviu cu Dorin Ioniță, directorul 'Lanto Communication'

Publicat: luni, 3 Iulie 2017 , ora 13.25

Cea de-a VI-a ediție a Festivalului Vară Magică este programată, anul acesta, în perioada 5 iulie - 23 august, la Ateneul Român.

Primul eveniment, ce va avea loc miercuri, 5 iulie, de la ora 19:30, este un recital în memoria pianistului și compozitorului Dinu Lipatti, susținut de violonistul Alexandru Tomescu și de pianista Angela Drăghicescu. Din program fac parte lucrări de Dinu Lipatti, Tiberiu Olah, Mihail Jora, Constantin Nottara, Mircea Chiriac și Béla Bartók.

Organizarea festivalului este asigurată de Lanto Communication, al cărei director general, Dorin Ioniță, ne-a oferit mai multe detalii în următorul interviu.


În seara zilei de 5 iulie debutează la Ateneul Român cea de-a șasea ediție a Festivalului Internațional Vară Magică. Evenimentul de deschidere este dedicat memoriei pianistului și compoziorului Dinu Lipatti. Cum a luat naștere această frumoasă inițiativă?

Pe 18 martie eu am făcut un concert la Ateneul Român în memoria lui Dinu Lipatti; se împlinesc 100 de ani de la nașterea lui Dinu Lipatti. În discuția cu Alexandru Tomescu am abordat această temă și amândoi am fost de acord ca acest concert să fie dedicat memoriei lui Dinu Lipatti. Trebuie să ne amintim de toți oamenii de valoare români.


Acest prim concert va fi urmat de o serie de alte șapte, unele dintre ele au un fir tematic conducător și toate aduc în prim-plan muzicieni reputați din peisajul românesc și internațional. Vă invit să le spuneți melomanilor bucureșteni care sunt principalele evenimente de care se vor putea bucura pe parcursul acestor aproape două luni de Vară Magică.

În 12 iulie avem Orchestra Română de Tineret cu Cristian Mandeal; un regal de percuție cu Christoph Sietzen și Cvartetul Wave condus de Bogdan Băcanu. În 19 iulie, Ansamblul Raro, condus de Răzvan Popovici, cu lucrări de Mozart, Saint-Saëns, Fauré, Enescu. Miercuri, 26 iulie - toate concertele sunt miercurea - avem și o voce, Rodica Vica - soprană, cu Ansamblul Ludici; o seară dedicată lui Handel. Avem în 2 august un dialog al generațiilor. Vor veni pe scenă două familii de muzicieni: Roxana și Valentin Gheorghiu alături de fiica lor, Valentina Gheorghiu, și Marin Cazacu alături de Ștefan Cazacu și Iulia Adriana Cazacu. În 9 august, Orchestra Națională de Cameră a Moldovei condusă de Cristian Florea; vom avea ca soliști: la vioară, pe Maria Florea și Eugen Negruță la acordeon. În 16 august, Romanian Sinfonietta Orchestra, dirijor Horia Andreescu și solistă Elisabeth Leonskaja - o seară Beethoven. Și vom încheia în 23 august cu Orchestra Națională de Tineret a Olandei, printr-un program pe care eu l-am numit "Orchestre naționale de tineret europene omagiază Bucureștiul".


Interviu realizat de Ana Diaconu