Cronici Înapoi

AUDIO. Moștenitorii României muzicale la Sala Radio

Publicat: luni, 19 Decembrie 2022 , ora 12.25

Duminică, 18 decembrie, la Sala Radio a avut loc un recital inclus în seria „Moștenitorii României Muzicale” inițiată de Radio România Muzical. De această dată pe scenă s-au aflat trei tineri muzicieni de talie internațională: violonista Ioana Cristina Goicea, violoncelistul Andrei Ioniță și pianista Daria Tudor.

Cristina Comandașu, manager Radio România Muzical, a prezentat evenimentul de duminică, 18 decembrie. În program au figurat două lucrări enesciene: Sonata a II-a pentru vioară și pian și Sonata op. 26 nr. 2 pentru violoncel și pian, alături de Trio op. 70 nr. 1 de Ludwig van Beethoven. Această din urmă lucrare este imprimată și pe discul lansat de Ioana Cristina Goicea, Andrei Ioniță și Daria Tudor la Editura Casa Radio după încheierea recitalului, ocazie cu care a avut loc și o sesiune de autografe.

Tinerii au fost răsplătiți cu aplauze îndelungi de cei prezenți în această seară de duminică, oferită de postul nostru de radio ca un cadou de Crăciun spectatorilor și ascultătorilor de pretutindeni.


Vă oferim și câteva impresii ale celor prezenți la evenimentul de ieri:

Sara Stroici, violonistă, doctorand la Universitatea Națională de Muzică din București: A fost un regal. Un adevărat regal muzical. Am descoperit pentru prima parte un Enescu european, așa cum îl iubeam și îl iubesc, un corifeu al timbralității violonistice în primul rând. Sunt subiectivă fiind violonistă, dar m-a impresionat enorm interpretarea Ioanei Cristinei Goicea, aproape de sufletul meu; planurile dinamice, urmărirea agogică între cele două protagoniste - minunat. Iar bineînțeles, Andrei Ioniță, în Sonata op. 26 a culminat atât de expansiv și de provocator timbral, iar în ultima lucrare m-a impresionat dialogul cameral, atât de frumos moderat de către pian. Mi-a plăcut enorm timbralitatea și modalitatea de adaptare a celor trei.


Avocat Vasile Deleanu: O seară încântătoare. Doamna Cristina Comandașu s-a întrecut pe sine: organizator, gânduri bune, mesaj extraordinar pentru omenie, muzică și contextul actual (de pace). M-a impresionat. Eveniment potrivit, la calibru potrivit și în care lumea a apreciat și a aplaudat.


Avocat Cezar Poștoacă: A fost un moment foarte plăcut, un moment care ne-a făcut să ne simțim foarte bine. Ne bucurăm că au putut să vină să ne încânte cu melodiile și cu capacitatea lor de a pune în scenă un asemenea spectacol. Sper să-i mai revedem. Sper să nu uite de noi, să mai revină în țară și vom fi aici întotdeauna când vor avea nevoie să-i susținem.


Dan Vulpe, inginer: Cred că România este pe mâini bune. Avem încă resurse, cred că ar trebui să ne oprim să le risipim. Ioana Goicea și Ioniță și domnișoara Tudor sunt grozavi. Este o nouă generație care ia steagul și cred că îl duc pe alt nivel.

La eveniment a participat, venit special de la Paris, domnul Andrei Rhoe, care prin Fundația Constance și Andrei Rhoe a susținut financiar realizarea albumului Beethoven, lansat aseară.

Andrei Rhoe: Am ascultat concertul și la Bruxelles și mi se pare că este mult mai bine aici - fie că e sala, fie că ei s-au rodat. Eu sunt mai aproape de Beethoven decât de Enescu, dar a fost foarte bine. Și Enescu a fost foarte bine.

În perioada imediat următoare, Andrei Ioniță, Ioana Cristina Goicea și Daria Tudor înregistrează în studiourile Radio România pentru un nou disc, de data aceasta cu lucrări de Enescu, care va fi lansat anul viitor cu ocazia Festivalului Internațional „George Enescu”.

Reportaj realizat de Norela Costea