Cronici Înapoi

AUDIO. 'Moștenitorii României Muzicale' la Sala Radio - ultimul recital al acestui an

Publicat: vineri, 15 Noiembrie 2019 , ora 14.18

În data de 14 noiembrie, Sînziana Mircea a susținut un recital pe scena Sălii Radio.

La finalul turneului "Imagine Chopin", pianista Sînziana Mircea a susținut un recital la Sala Radio, în cadrul seriei 'Moștenitorii României Muzicale'. Alături de invitatele sale, chitarista Raisa Mihai și soprana Amalia Lazarciuc, artista a oferit publicului de la Sala Radio un program marca Frédéric Chopin - format atât din lucrări originale ale acestuia, cât și din aranjamente semnate de cele trei muziciene. Bisurile serii au fost marcate de diversitate stilistică, purtând amprenta unor compozitori precum Isaac Albéniz, Maurice Ravel sau Serghei Rahmaninov, toate fiind însă aranjamente realizate de cele trei protagoniste.

Un aspect deosebit al serii au fost proiecțiile din timpul recitalului: pe de o parte un număr de tablouri și videoclipuri complementare muzicii, iar pe de altă parte un spectacol live de lumini ce urmărea evoluția muzicii, bazându-se pe o tehnica video-mapping. Având în vedere toate aceste aspecte, reacțiile pozitive ale publicului sunt justificate:

"Extraordinar! Magnific! Superb! Interpretarea - extraordinară, plină de emoție. Avem un viitor extraordinar!"

"Superb, interesant, inovativ... transcripțiile mi s-au părut excelente. Idei tinerești, idei frumoase... totul a fost la superlativ."

"Minunat! Au multă fantezie, armonie pe toată linia. Mă bucur foarte mult că s-a organizat un astfel de spectacol."

La finalul recitalului a avut loc și lansarea unui nou disc apărut la Editura Casa Radio, alcătuit din fragmente ale recitalurilor susținute în seria 'Moștenitorii României Muzicale' de pianiștii Florian Mitrea, Adela Liculescu și Axia Marinescu. În același timp a avut loc și vernisajul unei expoziții intitulate 'Imagine Chopin', în cadrul căreia publicul a putut admira lucrări realizate de elevi ai Liceului de Arte Plastice 'Nicolae Tonitza', inspirate de creația muzicianului polonez. Lucrările vor rămâne expuse până la finalul stagiunii curente.

Recitalul de joi, 14 noiembrie a încheiat seria 'Moștenitorii României Muzicale' din acest an. Următorul recital din cadrul proiectului - organizat de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera - va avea loc în data de 24 martie 2020, la aniversarea de 23 de ani a postului nostru.

Reportaj realizat de Petre Fugaciu