Interviuri Înapoi

AUDIO. Mezzosoprana Aura Twarowska, despre Concursul Internațional de Interpretare Vocală 'Sabin Drăgoi'

Publicat: miercuri, 1 Iulie 2015 , ora 13.36
La Timișoara debutează miercuri, 1 iulie 2015, cea de-a noua ediție a concursului "Sabin Drăgoi". Competiția se adresează tinerilor soliști români și străini și are ca obiective principale promovarea celor mai valoroase talente și, totodată, o mai cuprinzătoare cunoaștere în rândul interpreților și a publicului a creației contemporane românești, în special creația vocală a lui Sabin V. Drăgoi, precum și a creației universale. Mai multe informații aflăm de la mezzosoprana Aura Twarowska, director artistic al Concursului.


Stimată doamnă Aura Twarowska, Concursul Internațional de Interpretare Vocală "Sabin Drăgoi" se află anul acesta la cea de-a noua ediție. Până să vorbim despre particularitățile acestei ediții, aș dori să vă întreb ce anume vă leagă de această competiție pe care, iată, în acest an o coordonați în calitate de director artistic?

Mă leagă foarte multe. În primul rând, sunt absolventă a Facultății de Muzică din Timișoara și acest concurs este organizat aici, la noi, în Timișoara, sub egida Facultății de Muzică. În al doilea rând și chiar mai important, sunt câștigătoarea Marelui Premiu la prima ediție - din 1997 -, când am avut parte de o competiție foarte serioasă. Mulți dintre cântăreții participanți la acea ediție sunt astăzi cântăreți de renume mondial. Au trecut nouă ediții; mi-am văzut de drumul meu, de cariera mea și am ajuns să preiau cu bucurie și cu mândrie și cu multă responsabilitate acest concurs.


Câștigarea unui astfel de concurs oferă totodată și deschidere mai mare către scenele de concert naționale și internaționale. Cum s-a reflectat experiența câștigării acestui concurs în cariera laureaților edițiilor anterioare? Și dumneavoastră sunteți un exemplu grăitor în acest sens.

Mulțumesc. Este foarte important. Tocmai de aceea subliniez faptul că am încercat să formez un juriu - începând cu această ediție - din personalități muzicale, critici de artă, directori de instituții culturale și mai puțin profesori de canto pentru a ajuta tinerii participanți să-și găsească câteva colaborări, un început, câțiva pași spre următoarea carieră. Și da, într-adevăr… nu toți, dar cei mai importanți dintre participanții noștri cântă astăzi în cele mai importante teatre din lume - Wienner Staatsoper, Metropolitan New York, Scala din Milano, Opera din Roma, Grand Teatre Liceu din Barcelona, Opera din monte Carlo, Opera Națională din Paris, Concertgebouw Amsterdam, Royal Albert Hall ș.a.m.d. Mi-ar trebui două minute să citesc doar lista cu teatrele de operetă și podiumurile de concert unde laureații noștri sunt prezenți.


Pentru acest an, care sunt cerințele repertoriale ale concursului?

Noi avem datoria de a promova tinerii artiști, dar, totodată, fiind un concurs care se desfășoară în partea de vest, în Banat, a României, dorim să promovăm și muzica compozitorului care dă numele acestui concurs. Bineînțeles, este vorba despre muzica lui Sabin Drăgoi. Am introdus începând cu această ediție încă un punct în concurs, și anume acela al prelucrărilor de folclor din compozițiile lui Drăgoi, pe lângă compozițiile clasice - lieduri și arii de operă. De asemenea, deoarece concursul se desfășoară la Filarmonica "Banatul" din Timișoara, iar în juriu avem și directori de filarmonică, am introdus obligatoriu și o arie de concert sau de oratoriu, în speranța că directorii de filarmonică vor oferi un premiu sub forma unui concert sau unei lucrări vocal-simfonice. Ariile de operă, liedurile din repertoriul internațional sunt, de asemenea, prezente în repertoriul obligatoriu al concursului.

Interviu realizat de Alexandru Mija