Interviuri Înapoi

AUDIO. Mara Dobrescu: Festivalul 'Moștenitorii României muzicale' este o inițiativă absolut extraordinară și mă bucur să am ocazia să particip la acest eveniment

Publicat: joi, 11 Octombrie 2018 , ora 12.36

"Sunt foarte bucuroasă și onorată să fiu invitată în cadrul acestui proiect «Moștenitorii României muzicale». Am ales un program «de suflet». Pentru mine, care vin rar în țară, programul pe care îl «împărtășesc» cu publicul este foarte important, este ca un dar, și acest dar este ceea ce ma face pe mine să vibrez! - spune pianista Mara Dobrescu - Invitata Săptămânii - despre prezența sa în cadrul Festivalului organizat în perioada 16-18 octombrie de Radio România Muzical, dar mai multe în interviul difuzat miercuri, 10 octombrie 2018, în Perpetuum mobile:


Este o inițiativă absolut extraordinară și mă bucur foarte mult să am ocazia să particip la acest eveniment din mai multe puncte de vedere. Într-adevăr, sunt tineri muzicieni pe care îi apreciez și chiar am propus ca între noi să ne putem regăsi. Și, iată, în concertul din 18 octombrie, publicul va putea asculta Variațiunile pentru două piane de George Enescu cu Florian Mitrea și cu mine la cele două piane. Desigur, voi fi în sală să o ascult pe Adela Liculescu, care face cel de-al doilea recital și ne vom regăsi fiecare venind din drumurile sale cu această ocazie. Asta este minunat și mă bucur foarte mult că reușim să creăm ceva împreună.

Programul a fost alcătuit din lucrările care apar pe discurile noastre - aceasta a și fost ideea Cristinei Comandașu - deoarece toți susținem muzica română peste hotare și această muzică apare în înregistrările noastre. Personal vorbind, va fi prezent în program Lipatti cu Nocturna în fa diez minor, George Enescu cu lucrarea Carillon Nocturn și, desigur, lângă aceste lucrări, muzică franceză, deoarece, cum bine știți, îmi petrec foarte mult timp din activitatea mea concertistică în Franța. Și, în plus, anul acesta sărbătorim centenarul lui Claude Debussy, deci nu putea să lipsească din program.


Ați vorbit de colaborarea cu Florian Mitrea. Știu că au început deja repetițiile. Cum a decurs prima întâlnire?

A fost o întâlnire absolut minunată! Noi ne știam într-adevăr de pe Facebook, de pe internet, ne urmărim cu drag succesele de peste tot și acum câteva zile ne-am întâlnit să putem lucra împreună și să creăm o viziune comună a acestor Variațiuni de Enescu. Mă bucur foarte mult și sper ca această colaborare să nu fie ultima - asta ne-am și spus la sfârșitul repetiției - și să putem continua să cântăm aceste variațiuni și peste hotare și, poate, alte proiecte.


Așa cum spuneați, Mara Dobrescu, programul pe care-l prezentați în cadrul Festivalului "Moștenitorii României Muzicale" de la Sala Radio s-a format în jurul celui mai recent disc pe care-l semnați - Soleils de nuit. Cum a fost primit acest material?

Este un program foarte intim, eu fiind pasionată de luminile ce se pot vedea la căderea serii și chiar în timpul nopții. Și, încetul cu încetul, în timpul anilor pe undeva s-a sedimentat acest program. El este alcătuit din nocturne, câteva berceuse, câteva lucrări la care am lucrat de câțiva ani. Acest program a fost foarte bine primit chiar înaintea discului. Eu l-am cântat în câteva festivaluri și publicul, la sfârșitul concertelor, a spus "dar, am vrea discul. E așa frumos programul!" Și așa s-a născut această idee a discului. Am spus că dacă publicul este așa de doritor... dat fiind că acest program a fost gândit de mine ca un fel de drum, ca un voiaj nocturn și între lucrări este o legătură și din punct de vedere tonal și al atmosferei. Deci, într-adevăr, îmi place aproape să-l iau de mână pe ascultător și să-l duc din lucrare în lucrare până la sfârșitul acestui disc. M-am bucurat foarte mult că a primit o distincție de la Classical News; a fost imediat cum a ieșit ales și promovat și sper ca și publicul român să aprecieze acest program și să se bucure de ce sunt eu astăzi ca artistă și această viziune a nopții în muzică.


Lucrați deja la un nou material?

Da. Nu pot să vă dezvălui chiar tot, însă de câțiva ani fac parte și din cvartetul "Face à Face", care este alcătuit din două piane și două percuții. În acest an l-am sărbătorit le Leonard Bernstein și din nou ni s-a cerut de chiar două case de discuri să înregistrăm acest program. Deci, este un proiect pentru anul 2019 la care lucrăm foarte activ acum. Și, s-ar putea, în proiectele care sunt deja pe pianul meu, să se bucure și publicul din România de acest program. Desigur, ne vom ține la curent până atunci.


O să vă rog să încheiem acest dialog cu o invitație a dumneavoastră pentru recitalurile din cadrul Festivalului "Moștenitorii României Muzicale".

Invit publicul să vină la aceste trei concerte pentru că sunt absolut trei seri minunate cu, iată, doi artiști - Adela Liculescu și Florian Mitrea , iar în seara de 18 octombrie voi primi publicul cu mare drag și vor fi și câteva surprize în această seară. Dar surprizele, într-adevăr, nu trebuie dezvăluite inainte! Deci, invit publicul să vină cât mai numeros ca să putem împărți aceste momente deosebite împreună.

Interviu realizat de Lucian Haralambie