Interviuri Înapoi

AUDIO. Mălina Ciobanu și Cornelius Zirbo despre 'Concertino Praga'

Publicat: miercuri, 10 Februarie 2016 , ora 14.24

Violoncelistul Cornelius Zirbo și violonista Mălina Ciobanu sunt doi dintre laureații prestigiosului concurs internațional "Concertino Praga". Cornelius Zirbo, în vârstă de 17 ani, elev al Colegiului Național de Muzică "Dinu Lipatti" din București a obținut premiul al II-lea la categoria violoncel, iar Mălina Ciobanu, de asemenea, în vârstă de 17 ani, elevă la Colegiul Național de Arte "Octav Băncilă" din Iași, mențiune la categoria vioară. Cei doi tineri muzicieni au fost propuși și susținuți în cadrul concursului de postul Radio România Muzical care s-a ocupat de realizarea înregistrărilor de studio jurizate de specialiști din Republica Cehă, Germania, Rusia, Irlanda și Ungaria.

Cei doi tineri muzicieni ne-au vorbit despre participarea la acest concurs.


Felicitări! Sunteți laureați ai Concursului "Concertino Praga". Ce a reprezentat pentru fiecare dintre voi participarea la această competiție?

Mălina Ciobanu: Procesul acesta de participare la Concursul Internațional Concertino Praga a început printr-un simplu telefon din partea echipei Radio România Muzical, reprezentantă fiind doamna Octavia Galescu, care mi-a spus că am fost selectată să reprezint România la Categoria vioară la acest concurs. După care au urmat înregistrările, care au avut loc la București, iar după aceea am așteptat cu nerăbdare rezultatul și nu pot să spun decât că premiul obținut la Concursul Concertino Praga a însemnat un imbold, o consolidare a propriului potențial și m-a ajutat să-mi dau seama că fără temeri există doar reușită. Colaborarea cu echipa Radio România Muzical a fost una extraordinară și pe această cale chiar vreau să le mulțumesc din suflet, pentru că au avut încredere în mine și m-au susținut foarte mult. De asemenea, vreau să mulțumesc doamnei Andreea Butnaru, care m-a ajutat enorm și am colaborat foarte frumos cu dumneaei. În general, a fost o experiență pe care cu siguranță aș vrea să o mai pot repeta.

Cornelius Zirbo: În primul rând am fost foarte fericit când am aflat vestea că voi reprezenta România la Concursul Concertino Praga. Înregistrările au fost obositoare, dar m-au ajutat mult. Se lucra în detaliu, trebuia multă atenție și multă rigoare, dar am ajuns la final. Când am auzit vestea că am obținut Locul II a fost o mare bucurie pentru mine. Chiar nu mă așteptam. Abia aștept să cânt în concertul de gală de la Praga.

Totul a fost ca în familie. Era o atmosferă care-ți permitea să lucrezi. În fiecare seară înregistram de la ora șase la opt-nouă, lucram în detaliu fiecare piesă pe care am stabilit s-o facem. Am cântat cu pianista Andreea Butnaru și a fost o experiență care sunt convins că m-a ajutat profesional foarte mult.


Ce pregătiți pentru concertul de gală din luna iunie?

Cornelius Zirbo: Doresc să interpretez Sonata de Beethoven, Capriccioso de Ceaikovski... sunt multe piese… în funcție și de timp.

Mălina Ciobanu: Sunt sigură că ne vom hotărî împreună asupra unui repertoriu foarte frumos și că va fi o experiență extraordinară.


Ce urmează pentru voi după acest concurs?

Mălina Ciobanu: Dacă e să mă gândesc la 2016, mă gândesc foarte serios să particip la masterclassuri internaționale și concursuri, de asemenea, dar bineînțeles că acestea depind foarte mult de factorul financiar. Voi susține un recital la Teatrul Național. În 26 aprilie luna aprilie vă aștept cu mare drag la recitalul ce-l voi susține la Ateneul Român, după care va urma un recital în Berlin. La Sibiu voi reveni în luna mai ca laureat al Concursului Erich Bergel. Vor urma multe alte proiecte minunate pe care între timp le voi face publice.

Cornelius Zirbo: Sunt câteva masterclassuri la care intenționez să merg vara aceasta. Înainte de vară, am o olimpiadă de pregătit, concursul în mai și alte activități de genul acesta.

Interviu realizat de Lucian Haralambie