Interviuri Înapoi

AUDIO. Lubnan Baalbaki este dirijorul Orchestrei Naționale Radio

Publicat: vineri, 18 Martie 2016 , ora 10.10

Vineri, 18 martie 2016, aveți ocazia de a urmări un concert cu parfum oriental la Sala Radio. La pupitrul Orchestrei Naționale Radio se va afla dirijorul libanez Lubnan Baalbaki. Solist al serii va fi compozitorul și interpretul la lăută Marcel Khalife, cel care în 2005 a fost numit Artist UNESCO pentru Pace.
Lubnan Baalbaki a vorbit, pentru Radio Romania Muzical, despre săptămâna de pregătiri pentru acest concert:

Eu, în primul rând, îl văd un dialog între două culturi, civilizații, între Europa și tot Orientul și îl vedem foarte bine reprezentat în Suita Andaluză scrisă de maestrul Khalife, un dialog între o orchestră mare, orchestra tipic europeană occidentală din punct de vedere muzical și lăută și daf - daf este un instrument foarte mic de percuție, care scoate sunete extraordinar de frumoase, așa, din degete și modul de cântare e foarte interesant. Pot să zic că am avut o săptămână minunată cu această orchestră. Am colaborat extrem de frumos și pozitiv. Toată lumea a fost foarte deschisă; au primit foarte frumos muzica încă din prima zi. Am făcut prima citire și apoi când am făcut cu lăută deja puteam să zic că lucrarea era gata de concert. M-am simțit foarte bine.

Deschidem concertul cu Mozart - Simfonia nr.40. O facem și pe ea într-un spirit mai tineresc, frumos… evident, am scos și subtilitățile, care nu sunt foarte vesele, din lucrare. E o lucrare care merge între două lumi; nu e veselă și nu este dramatică, e tot timpul o oscilație. Și vedem acest lucru în dezvoltările care sunt în forma muzicală; se simte în toate dezvoltările - în partea întâi, a doua, a treia chiar, deși acolo e un trio, și partea a patra. Vedem, simțim aceste schimbări armonice la un interval foarte scurt și pe urmă iarăși revine la lumea inițială, generală a simfoniei. Este o simfonie frumoasă, care se potrivește foarte bine cu ce facem noi, cu ce cântăm, muzica noastră, fiindcă are în comun același spirit rafinat și elegant.

Concertul îmbină două lumi - Mozart și muzica lui Khalife.


Care este mesajul concertului?

Este un mesaj de pace. Muzica este tot timpul cel mai bun mediu de dialog. În zilele noastre, pentru tot ce se-ntâmplă în lume, mai ales în lumea orientală, în lumea arabă… cu Europa, cu imigrația… uneori, multe lucruri nu sunt înțelese așa cum trebuie, neprimite, neîmbrățișate. Eu zic că acesta e un mesaj de pace. Noi venim aici să arătăm că avem muzică, că avem civilizație veche, avem cultură. Venim cu drag, venim să îmbrățișăm tot ce este aici și tot ce am văzut aici.

Să veniți în sală, să ascultați la radio pentru că o să fie un pic aglomerat în sală. Deci, să pregătiți și radioul. În caz că nu găsiți loc, să ne iertați, o să mai venim o dată. Sper să vă placă.

Interviu realizat de Lucian Haralambie