Interviuri Înapoi

AUDIO. Laura Nicorescu - debut în 'Don Giovanni'

Publicat: miercuri, 24 Februarie 2016 , ora 11.16

Soprana Laura Nicorescu va interpreta începând de vineri, 26 februarie 2016, pe scena Operei din Rouen, Franța, rolul Zerlina în spectacolul "Don Giovanni" de Wolfgang Amadeus Mozart. Conducerea muzicală va fi asigurată de Leo Hussain, dirijor pe care l-ați putut urmări și în ediția din 2015 a Festivalului Internațional "George Enescu", iar din distribuție fac parte și baritonul David BiŸiæ, în rolul principal, basul Jean Teitgen (Leporello) și soprana Birgitte Christensen (Donna Anna). Am vorbit cu soprana Laura Nicorescu despre prezența sa pe scena teatrului din Rouen.


Vă pregătiți pentru prima reprezentație a spectacolului Don Giovanni, care va avea loc vineri la Opera din Rouen. Cum ați primit invitația de a colabora cu acest teatru și de a interpreta acest rol?

Da, mă găsesc în Franța în momentul acesta. Acum aproape un an am avut un concert aici în Rouen, alături de prietenul meu, dirijorul Leo Hussain, iar la acest concert am fost ascultată de regizorul și directorul Teatrului din Rouen și, o săptămână mai târziu, am primit invitația pentru a debuta în acest teatru anul acesta în rolul Zerlinei. Am așteptat de foarte mult timp să cânt Zerlina și să cânt opera Don Giovanni, care-mi lipsea din trioul scris de da Ponte; am cântat deja în Nunta lui Figaro și Cosi fan tutte și așteptam cu mare ardoare să cânt în sfârșit Zerlina. Pentru început, pentru că în viitor sper să ajung să cânt și Donna Anna. Zerlina, în regia aceasta, este puțin mai diferită, pentru că prezentăm versiunea vieneză. Asta înseamnă că s-a adăugat o scenă întreagă în care Zerlina cântă un duet și un recitativ cu Leporello, care în mod normal nu se face niciodată. Pentru mine a fost o surpriză și un șoc - am ajuns la prima zi de repetiții și regizorul se aștepta să știu această scenă. Asta dă o greutate mai mare rolului, nu neapărat vocal, dar o importanță mai mare și regizorul a vrut să contureze foarte bine caracterul Zerlinei, să fie o femeie puternică; tocmai de aceea a și dorit să se adauge această scenă.

Sunt alături de colegi minunați și care au experiență foarte mare. Pot să învăț de la ei. Este un ansamblu foarte compact.


Ce urmează după acest spectacol?

După acest spectacol este o perioadă mai lungă… spectacolele se termină în Rouen undeva în martie; chiar la fiecare două zile e un spectacol, iar puțin mai târziu, și pentru asta mă bucur foarte mult, această producție se va duce și la Opera Royal de Versailles. Este un vis pentru mine să ajung să cât acolo. Mi-aduc aminte că acum 10-15 ani am vizitat Versailles-ul, dar nu mi-am permis să cumpăr un bilet să intru chiar în castel, iar acum mă întorc și chiar cânt pe scenă. Este un teatru istoric absolut minunat și de-abia aștept să aducem spectacolul acolo. Mozart în Versailles - nu pot să-mi doresc mai mult de-atât!

Interviu realizat de Lucian Haralambie