Cronici Înapoi

AUDIO. Lansarea Platformei muzicii românești la UNMB

Publicat: luni, 9 Martie 2020 , ora 14.37


Creația muzicală românească clasică și contemporană a fost punctul central al evenimentului de miercuri, 4 martie 2020, desfășurat în sala George Enescu a Universității Naționale de Muzică București. S-a lansat, cu această ocazie, Platforma muzicii românești, o serie de 10 CD-uri, rezultate ale activității unor ansambluri și muzicieni importanți, ce au în comun dorința de valorificare a creațiilor compozitorilor români, printre care se numără Doina Rotaru, Sorin Lerescu, Mihaela Vosganian, Remus Georgescu, Dan Dediu, Adrian Iorgulescu și George Balint, printre alții. Despre scopul acestui proiect ne-a vorbit Diana Moș, rectorul Universității:

”Este foarte important să inoculăm tuturor ideea că avem în patrimoniul muzicii românești niște valori cu totul deosebite, pe care trebuie să le promovăm în permanență. Acest proiect este doar un pas, sper să urmeze mulți alții și să ne îndeplinim acest obiectiv ca pe o datorie de onoare, să promovăm muzica românească cu tot ce înseamnă - în primul rând compozitori, bineînțeles, dar și interpreți, și cred că am dovedit de-a lungul timpului că avem un potențial uriaș pentru care merită să facem toate eforturile ca să îl valorificăm.ˮ

În deschiderea evenimentului, Roman Vlad, directorul de proiect, a vorbit despre importanța și etapele realizării proiectului, prezentând direcțiile repertoriale abordate. Specificul fiecărui CD a fost detaliat de câte un cadru didactic al UNMB, compozitor sau solist al albumului, printre vorbitori numărându-se Ion Bogdan Ștefănescu, Emil Vișenescu, Mircea Tiberian, Dan Dediu, Rodica Dănceanu și Nicolae Gheorghiță.

Partea muzicală a fost deschisă cu Două exerciții de admirație de Liviu Dănceanu, interpretate de membri ai ansamblului fondat de compozitor, Archaeus. Prima partitură, Americani, a fost interpretată de Ion Nedelciu la clarinet, acompaniat la pian de Rodica Dănceanu. Timbralitatea fagotului s-a împletit în mod plăcut cu cea a violoncelului în ce-a de a doua piesă, Ucraineni pentru fagot si violoncel, interpretată de Șerban Novac și Anca Vartolomei. Ion Bogdan Ștefănescu a prezentat cu dezinvoltură cele Patru miniaturi pentru flaut solo de Octavian Nemescu, iar evenimentul s-a încheiat cu lucrarea Viermi de măr a compozitorului Dan Dediu, interpretată în duet, la clarinet și violă, de Emil Vișenescu și Oana Spânu Vișenescu.

La final, Roman Vlad, directorul de proiect:

”Proiectul Platforma muzicii românești a fost cofinanțat prin CNFIS, FDI domeniul 3 și s-a desfășurat în perioada aprilie-decembrie 2019. Prin proiect ne-am propus și am realizat alcătuirea unui material didactic și de cercetare de înalt profesionalism, partituri și CD-uri, având la bază creația muzicală românească clasică și contemporană de valoare națională și universală; valorificarea activităților componistice și concertistice de excepție ale cadrelor didactice și ale studenților din Universitatea Națională de Muzică București, cea mai reprezentativă instituție de învățământ muzical din România; realizarea unui material de promovare în plan intern și internațional a valorilor școlii interpretative și componistice românești. Astfel, am realizat un set de 10 CD-uri ce reflectă următoarele perioade și direcții repertoriale: muzică bizantină românească din secolele XVII-XX, muzică simfonică din secolele XX-XXI, muzică de cameră din secolele XX-XXI, avangarda contemporană, muzică electroacustică și muzică interbelică în variantă de jazz contemporan. Pentru realizarea la standarde profesionale a CD-urilor s-au investit foarte multe ore de muncă în operațiuni precum selectarea materialelor, digitalizarea audio, recondiționări audio, imprimări speciale, mixare și masterizare. CD-urile realizate au fost: Ion Bogdan Ștefănescu, Emil Vișenescu, Archaeus, Muzică electroacustică, Dorel Pașcu Rădulescu și Orchestra Concerto, Ansamblul Profil, Marin Cazacu, Diana Moș, Corul de muzică bisericească Psalmodia, Mircea Tiberian și Nadia Trohin. În tot acest proiect, parteneri ne-au fost Radio România și le mulțumesc pe această cale, în mod deosebit, pentru toate materialele care ne-au fost puse la dispoziție și tot suportul acordat.ˮ

Larisa Scumpu