Interviuri Înapoi

AUDIO. 'La Favorita' cu Ruxandra Donose pe scena Sălii Radio

Publicat: vineri, 29 Ianuarie 2016 , ora 10.58

Orchestra Națională Radio aduce publicului său vineri, 29 ianuarie 2016, ca și în anii trecuți, o invitație la operă. În studioul 'Mihail Jora' veți putea audia începând cu ora 19.00 versiunea în concert a operei 'La Favorita' de Gaetano Donizetti. Cap de afiș va fi mezzo-soprana Ruxandra Donose. Artista se bucură de o carieră deosebită, parcursul său cuprinzând concerte și spectacole de operă pe scene importante: Opera din Los Angeles, Opera din Berlin, Carnegie Hall din New York, Konzerthaus din Berlin, Covent Garden din Londra, Metropolitan din New York, Opera din Viena, La Fenice din Veneția, Filarmonica din Berlin și multe altele.

Ruxandra Donose a avut amabilitatea să ne dea detalii despre relația sa cu Orchestrele și Corurile Radio, cât și despre rolul pe care urmează să-l interpreteze.


Orchestrele și Corurile Radio continuă tradiția instaurată, ca la final de ianuarie, să prezinte o operă în concert. În această seară este cazul operei "La Favorita", în care interpretați rolul principal. Ce atrage la acest rol?

În primul rând, este un rol de belcanto. Asta înseamnă pentru noi, cântăreții, ocazia de a cânta frumos. Este un rol de mare anvergură, este un rol de bel canto, Donizetti, însă deja apropiindu-se foarte mult de Verdi. Este un rol foarte frumos, liric, dar și dramatic; are niște linii vocale foarte desfășurate, foarte frumoase și un ambitus foarte larg - vorbim aici despre două octave și ceva. Deci, este un rol care, într-adevăr, pune la încercare dar dă și satisfacția folosirii vocii în toți parametrii și la toate posibilitățile pe care le are.

De Orchestra și Corul Radio mă leagă o relație strânsă și de foarte multă vreme. Așa cum am mai spus-o, din copilărie veneam aici și vedeam concertele Orchestrei Radio în stagiune, dar, iată că și de când sunt cântăreață de operă am putut să mă întorc de multe ori și să fac nenumărate concerte alături de Orchestra Radio și de Corul Radio. Vorbind despre aceste opere în concert, iată că practic am fost protagonistă în aproape toate și este un fel de bucurie a mea să vin și să facem acest proiect împreună.

Tot alături de Orchestra și Corul Radio am înregistrat și un CD acum doi ani; este vorba despre CD-ul Romance, cu piese din repertoriul romantic francez. Deci, am bucuria să mă întorc pe scena acestui studio și alături de această orchestră și cor ca și cum m-aș întoarce acasă. Nu este numai ca și cum, ci mă întorc acasă!


Pentru că vorbim de o stagiune radio, cu un public virtual extrem de numeros - cei care ascultă concertul la radio, pe site -, cât de importante sunt astfel de spectacole de operă în concert?

Este, practic, imposibil să acoperi tot repertoriul enorm de opere care există în lume. Și câte piese valoroase nu ne sunt prezente în urechi? Nu de pe înregistrări, ci așa, să le auzim live, în sală. Și, în felul acesta, punând deoparte montarea - cu costume, cu lumini, cu machiaje, cu regie - ne concentrăm asupra muzicii și putem să prezentăm publicului o operă pe care, altfel, probabil că nu ar putea să aibă experiența pe viu, în sală. Asta mi se pare un lucru important, pentru că în felul acesta se pot aborda mult mai multe opere decât dacă aștepți să faci pentru fiecare o producție scenică întreagă.

Mi-aș dori foarte mult să invit pe toți ascultătorii atât la concert, aici - în direct la radio sau pe internet, unde se poate auzi realmente în toată lumea -, dar și în sală, un este bineînțeles întotdeauna cu totul și cu totul altă experiență. Este o operă care merită să fie ascultată, este o distribuție minunată de cântăreți foarte, foarte talentați și cred că va fi un eveniment pentru toți cei prezenți.


Îi veți putea aplauda, de asemenea, pe scena Sălii Radio pe artiștii lirici Diana Țugui, Cosmin Ifrim, Șerban Vasile, Sorin Drăniceanu și Liviu Indricău, alături de Corul Academic Radio, pregătit de Dan Mihai Goia. La pupitrul orchestrei se va afla dirijorul italian David Crescenzi.

Interviu realizat de Lucian Haralambie