Interviuri Înapoi

AUDIO. Kamerata Kronstadt va susține primul concert din cadrul Festivalului 'Mozart'

Publicat: luni, 1 Februarie 2016 , ora 12.38
Primul concert din cadrul celei de-a doua ediții a Festivalului "Mozart" organizat de Opera Brașov va fi susținut de Kamerata Kronstadt. Dirijorul ansamblului, Cristian Oroșanu, a avut amabilitatea să ne ofere un interviu despre acest prim eveniment al seriei.


Kamerata Kronstadt concertează în cadrul Festivalului Mozart cu violonistul Gabriel Croitoru - solist. Care este programul concertului de la Sala Patria?

Am ales pentru această a doua ediție a Festivalului Mozart organizat de Opera Brașov - festival pe care noi îl deschidem miercuri, 3 februarie, la ora 19.00, la Sala Patria - patru lucrări, dintre care două de copilărie ale lui Mozart - Simfonia a II-a și Simfonia a IV-a. De altfel, Simfonia a II-a nici nu este sigur că este scrisă de Wolfgang Amadeus, ci este foarte posibil să fie scrisă de Leopold Mozart. Din această cauză lucrarea apare mai degrabă în catalogul lucrărilor lui Leopold Mozart. Nimeni nu poate garanta acest aspect, dar mie mi s-a părut foarte interesant să programez două lucrări - una care ori e scrisă de tatăl lui Mozart, ori e scrisă de Mozart însuși la 8 ani, și a doua simfonie, Simfonia a IV-a, scrisă la 9 ani, de data asta în mod sigur de Wolfgang Amadeus. Și, pe lângă aceste două lucrări de copilărie, încă două lucrări de maturitate; și anume Adagio și Fugă și Concertul pentru vioară nr.5 interpretat de Gabriel Croitoru, cu care am o colaborare în calitate de dirijor destul de îndelungată. Cred că acum vreo 20 de ani am făcut primul concert împreună cu el. Mi-a făcut plăcere să-i înaintez această invitație. El vine cu drag să cânte la Brașov și nouă ne face mare plăcere să colaborăm cu el. Și publicul văd că a reacționat foarte bine; mai sunt vreo 40 de locuri disponibile la ora asta, ceea ce înseamnă că sala va fi completă.


Care sunt celelalte concerte susținute de Kamerata Kronstadt acum, la început de 2016?

Următorul nostru eveniment este în 30 martie și este o reiterare a tangoului simfonic pe care l-am făcut cu Analia Selis și Mariano Castro în luna noiembrie și pentru care nu s-au mai găsit locuri deja cu vreo două săptămâni înainte de concert și multă lume ne-a cerut. Deci, aș putea spune că la cererea publicului reluăm acest proiect, un pic îmbogățit, cu un bandoneonist argentinian care va veni să cânte câteva intervenții în concert și cu doi dansatori de la Brașov, dintre care unul am înțeles că este campion mondial la tango. Evenimentul are câteva elemente în plus, cu atât mai interesant pentru publicul brașovean.

Interviu realizat de Lucian Haralambie