Cronici Înapoi

AUDIO. Jan Mracek și Sascha Goetzel pe scena Sălii Radio

Publicat: luni, 8 Iunie 2015 , ora 9.26

Vineri seară, 5 iunie 2015, s-a desfășurat în studioul "Mihail Jora" un nou concert al Orchestrei Naționale Radio. De această dată am avut ocazia să îi ascultăm în priză directă pe dirijorul Sascha Goetzel și pe tânărul violonist Jan Mracek, câștigătorul premiului I al ediției din 2014 a concursului Fritz Kreisler de la Viena.

Programul a început cu Concertul op.77 în Re major pentru vioară și orchestră de Johannes Brahms. O alegere foarte nimerită, această lucrare ne-a permis să descoperim ce au mai bun de oferit, atât membrii orchestrei, cât și solistul. Cu o forță extraordinară de expresie, muzicienii au reușit să atingă cu succes fiecare obiectiv al acestui opus romantic.

"Este extraordinar de bun! Tânărul acesta ceh este ieșit din comun. Orchestra merge bine și suntem foarte mulțumiți că avem lucruri de calitate de ascultat la Sala Radio. Simfonia Fantastică am ascultat-o cu Elenescu, pe vremuri. O dirija la 92 de ani. Fără partitură!"

Partea a doua ne-a adus o o nouă interpretare memorabilă a Simfoniei Fantastice de Hector Berlioz. Sascha Goetzel, muzician care, în prezent, ocupă postul de director artistic și dirijor principal la Filarmonica Borusan din Istanbul, a oferit tot ce avea acestor câteva zeci de minute petrecute pe scena Sălii Radio. A fost un moment în care a strălucit cu adevărat. Primele trei mișcări au decurs foarte lin și au permis publicului să admire ca într-un muzeu, talentul de orchestrator al lui Berlioz. De la "drumul către eșafod" însă, lucrurile au luat o turnură foarte personală. Fiecare notă a căpătat o greutate aparte și fiecare partidă a Orchestrei Naționale Radio și-a redat admirabil partitura. A fost un efort susținut, care a purtat audiența în universul întunecat al nopții de Sabat imaginate de autor.

Interpretarea acestui opus romantic a fost un real succes. Publicul a aplaudat minute în șir prestația artiștilor, care, în cel mai adevărat sens al cuvântului, au oferit totul. Am văzut încă odată că pentru a fi un artist remarcabil nu este nevoie să ai bannere imense amplasate prin tot orașul. A fost o seară absolut admirabilă, care ar fi meritat o sală arhiplină.


Radu Mihalache