Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu Natalia Mujenikova - directoarea Centrului Rus de Știință și Cultură

Publicat: vineri, 6 Decembrie 2019 , ora 12.03

10 decembrie, Sala Radio - concert de Crăciun cu pianiștii Eduard Kunz și Andrei Diev în prim plan.

Pe 10 decembrie se va desfășura la Sala Radio recitalul de Crăciun propus de Centrul Rus de Știință și Cultură. În fața publicului se vor afla pianiștii Eduard Kunz, Andrei Diev, Catinca Nistor, Matei Lăbunț și Sabina Suciu. Cum va fi structurat recitalul?

Noi am vrut să-l structurăm în felul următor... a doua denumire a concertului este "Legături între generații". Noi am vrut să arătăm următorul lucru: Eduard Kunz este elevul lui Andrei Diev, care vine la invitația Centrului la București a doua oară. La rândul lor, copiii pe care i-ați enumerat, artiști tineri din România - Matei Lăbunț, Catinca Nistor și Sabina Suciu - sunt elevii lui Eduard Kunz. Noi am vrut să punctăm că și Eduard Kunz și Andrei Diev urmează o generație a artiștilor mari în lumea muzicii clasice, pentru că Andrei Diev era elevul lui Lev Naumov. Și Lev Naumov, împreună cu Radu Lupu, au fost elevi ai marelui artist Neuhaus. Și apoi am structurat recitalul nostru așa încât să le dăm posibilitatea tinerilor artiști în primul rând să arate ce au învățat - fiecare dintre ei vor cântă câte una, două melodii de Rahmaninov și Enescu. Prima parte a recitalului va fi încheiată cu o piesă de Rahmaninov al lui Andrei Diev, iar în a doua parte a concertului va fi un recital la două piane - Eduard Kunz și Andrei Diev vor cânta Rahmaninov.


Știm că Centrul Cultural Rus desfășoară frecvent evenimente culturale, educaționale și sociale. Ce proiecte sunt planificate pentru anul 2020?

Sunt multe proiecte, dar încă n-am terminat anul 2019. Noi, de exemplu, pe 10 decembrie avem recitalul la Sala Radio, dar pe data de 9 decembrie la Centrul Cultural Rus, la ora 18.00, vom încheia primul festival al bucătăriei ruse. După aceea, la noi mai urmează și evenimente pentru Crăciun, Anul Nou și Anul Nou pe stil vechi. Dar pentru anul 2020, noi am pregătit întâlniri importante pentru publicul român, fiindcă în 2020 Centrul Rus împlinește cinci ani de la înființare. De aceea, noi invităm artiști de la operele, de la teatrele de operă din Rusia. După aceea, un concert de jazz undeva în luna aprilie, luna mai. Și, de ce nu, invităm mari artiști de muzică clasică să cânte probabil și în Sala Radio cam tot prin aprilie, mai. Pentru noi este o mare bucurie să invităm artiștii noștri să împărtășească cu publicul român care e foarte primitor - asta nu e părerea mea, e părerea celor care au fost deja aici din Rusia -, să arătăm publicului român evoluția artiștilor care interpretează muzică clasică.


Interviu realizat de Maria-Isabela Nica