Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu Marin Cazacu - Directorul Centrului Național de Artă "Tinerimea Română"

Publicat: duminică, 21 Martie 2021 , ora 17.00

Centrul Național de Artă "Tinerimea Română" demarează, începând de astăzi, un nou proiect - Stagiunea camerală. Pentru început, va fi realizată o serie de înregistrări, iar din luna aprilie, în fiecare seară de joi, Radio România Muzical va transmite, fie în direct, fie înregistrat, concertele programate de organizator.

Detalii despre acest nou proiect aflăm de la Marin Cazacu, Directorul Centrului Național de Artă "Tinerimea Română".


Stagiunea camerală este noul proiect pe care-l veți demara în cadrul Centrului Național de Artă "Tinerimea Română". Care au fost argumentele ca, încă în plină pandemie, să concepeți această stagiune?

Primul lucru și cel mai important pentru existența acestui centru este faptul că, din luna decembrie 2020, avem un pian de concert. Existența acestui instrument ne permite, în sfârșit, să putem organiza o stagiune camerală așa cum ar trebui să o realizeze o instituție care promovează și implică tineri. Deci, va avea loc această stagiune camerală o dată pe săptămână, în sala de concerte a Centrului Național de Artă "Tinerimea Română", cu existența acestui pian Steinway de o deosebită calitate. Și, iată că prin această stagiune, putem să spunem că, din acest moment, Palatul "Tinerimea Română", locul unde se desfășoară activitatea acestui Centru, va deveni un punct de atracție pentru iubitorii de muzică clasică, în mod special pentru cei care iubesc muzica de cameră.


Spuneați de o dată pe săptămână. Va deveni seara de joi o constantă pentru stagiunea camerală?

Nu neapărat acea zi, pentru că avem și alte activități în sală și în alte spații, care pot perturba desfășurarea unor evenimente culturale. Unele vor avea loc lunea, altele - joia, cel puțin în această perioadă... și, iată că primul eveniment - luni 22 martie - va avea loc de fapt sub forma unei înregistrări, pentru că nu sunt evenimente cu public în acest moment... Ne bucurăm foarte mult că Radio România va înregistra acest eveniment la care protagoniști vor fi membrii Cvartetului Arcadia, unul dintre cele mai apreciate cvartete de coarde din România și nu numai, la nivel internațional. Programul pe care ei îl propun cu siguranță va fi foarte apreciat de către iubitorii de muzică clasică, la momentul când va fi transmis, atât pe frecvențele postului Radio România Muzical și, poate, și Cultural, dar și sub forma unor înregistrări video pe care Centrul Național de Artă le va produce cu aceste ocazii.

Vor fi șapte concerte în total în lunile martie și aprilie și trei dintre aceste evenimente - vorbesc de zilele de 1, 8 și 15 aprilie - vor fi concerte camerale care vor fi transmise în direct de la Palatul "Tinerimea Română" de către Radio România Muzical. Sunt evenimente în care sunt implicați semifinaliștii Concursului Internațional "George Enescu" - vorbesc de semifinaliștii români. Pe data de 1 aprilie va avea loc, de fapt, inaugurarea oficială a pianului de concert prin prezența pianistei Adela Liculescu, are locuiește în acest moment la Viena și studiază acolo, și care, iată, fiind semifinalistă a Concursului Enescu, are această bucurie de a inaugura acest pian de concert. Următorul concert va fi susținut de violonistul Valentin Șerban și pianistul Dragoș Dimitriu, iar ultimul din această serie transmisă în direct de radio România Muzical, pe data de 15 aprilie, va fi susținut de violoncelistul Ștefan Cazacu și de pianiștii Andrei Licareț și Gabriel Gîțan.

Programele celor trei evenimente care vor fi transmise în direct vor fi alcătuite din lucrările pe care acești tineri le vor prezenta în semifinalele Concursului Internațional "George Enescu" din luna mai. Într-un fel, putem să spunem că este o avanpremieră a concursului.

Celelalte evenimente... În 22 martie, Cvartetul Arcadia va fi înregistrat cu un program extraordinar, Șostakovici - Cvartetul nr. 8 și celebrul cvartet "Fata și moartea" de Franz Schubert. În 29 martie, vom înregistra cu un cvintet inedit de suflători, alcătuit din muzicieni din România și Danemarca. Amintesc doar pe doi dintre cei mai cunoscuți interpreți: e vorba de flautistul Ștefan Diaconu și oboista Felicia Greciuc, care împreună cu colegi de-ai lor din Danemarca ne vor prezenta un program absolut special, cu muzică cu iz folcloric din repertoriul danez și românesc. După aceea, mai avem ultimele două evenimente la sfârșitul lunii aprilie. Pe 22, concertmaestrul Orchestrei Române de Tineret pentru o perioadă foarte lungă, Radu Dunca, împreună cu pianistul Mihai Diaconescu ne vor prezenta într-un program de duo lucrări foarte cunoscute de Grieg și Beethoven. Iar în final, vom înregistra un eveniment pe data de 29 aprilie pe care l-am intitulat "Enescu forever". Să nu uităm că în acest an omagiem 140 de ani de la nașterea lui George Enescu. Iar în cadrul acestui eveniment vor fi înregistrate de către cei mai tineri muzicieni lucrări pe care George Enescu le-a compus în perioada de tinerețe; iar acești tineri sunt chiar de aceeași vârstă cu vârsta pe care o avea George Enescu când a compus aceste lucrări.


Interviu realizat de Florica Jalbă