Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu Luiza Zan - 'artiștii de live vă duc dorul la fel de mult cum voi duceți dorul concertelor live'

Publicat: miercuri, 24 Noiembrie 2021 , ora 19.50

Joi seară, 25 noiembrie, la Sala Radio, va avea loc primul concert susținut de Big Bandul Radio în cadrul stagiunii 2021 – 2022. Solista ansamblului dirijat de Ionel Tudor va fi Luiza Zan - una dintre cele mai apreciate voci feminine din jazz-ul românesc la ora actuală. Cu ocazia acestui concert va fi lansat și discul Night & Day, despre care Luiza Zan a oferit mai multe informații în cadrul ediției Perpetuum mobile din 24 noiembrie.

"Night and Day" - concertul din februarie 2019, susținut alături de Big Band-ul Radio și dirijorul Ionel Tudor - s-a transformat într-un nou disc, pe care-l veți lansa cu o întârziere cauzată de pandemie, joi seară, la Sala Radio. Înainte de a vorbi despre acest material discografic, Luiza Zan, cum așteptați reîntâlnirea cu publicul de la Sala Radio?

Bună seara! Cu foarte mari emoții, mai ales că am și pregătit câteva mici surprize pe care n-am apucat încă să le repet cu Big Band-ul, așa că emoțiile sunt dublate și de nerăbdarea de a le auzi, de a le asculta cu aranjamentul pentru big band. Și nu o să spun despre ce e vorba pentru că trag nădejde că toată lumea va sta cu urechile pe radio, pentru că bilete nu mai sunt pentru a putea intra în sală. Cam cu aceste gânduri aștept concertul.


Cum a fost toată această perioadă de pandemie, de lockdown, cu foarte puține evenimente?

A fost o perioadă foarte complicată. A fost o perioadă extrem de dificilă pentru mine pentru că mi-am dat seama în această pandemie că sufăr de o dependență pe care nu știu să o vindec, și anume dependența de public. Mi-am dat seama că îmi este foarte greu fără aplauze. A trebuit să-mi rezolv niște dileme vizavi de narcisism, dacă e să o luăm așa, pentru că pentru mine a fost o dovadă că îmi place să mă aflu în preajma publicului, să fiu validată de public dar, în același timp, m-am văzut față-n față cu o nevoie neîmplinită de a-mi exprima gândurile. Cred că neputința asta de-a te exprima liber este frustrarea care a trebuit să fie cumva întâmpinată de toți artiștii de live.


Ajungem și la discul "Night and Day", lansat joi seară. Include două piese pe care le semnați - The Lake și Her Violin. Vă rog să ne vorbiți despre ele.

The Lake este o piesă scrisă pe versurile lui Mihai Eminescu; este o piesă de voce solo, deci o piesă fără acompaniament. Trage înspre gospel, înspre spiritual, dacă e să o analizăm din punct de vedere muzical. Este o piesă care mie îmi este foarte dragă pentru că mi-e foarte drag Eminescu. Am scris-o în anul centenar; cu ocazia acelui an, am scris mai multe piese pe versuri de Eminescu, pe care mi-am dorit să le pun pe un disc, însă numai această piesă a încăput pe discul "Night and day", pentru că el reprezintă de fapt fixarea pe suport a unui concert live. Iar pentru concertul respectiv am prevăzut doar piesa The Lake din repertoriul pe versuri de Mihai Eminescu. Iar Her Violin este o piesă scrisă de mine și care apare pe albumul Heritage, lansat în 2016. Varianta de pe albumul "Night and Day" este orchestrată magistral de către Dave Stamps, un foarte drag prieten din Statele Unite.


Și care sunt celelalte piese incluse pe "Night and Day"?

Prima piesă de pe disc este Cherokke, piesă la care țin foarte, foarte mult pentru că este o piesă fast swing, o piesă foarte mișcată, foarte rapidă și cred eu că este frumos să se deschidă un disc cu o piesă foarte dinamică. De pe album mai fac parte, le spun într-o ordine aleatorie, Black Coffee, care este o odă adusă cafelei - eu sunt o dependentă de cafea, recunosc; Orange Colored Sky, care este una din primele piese de jazz pe care le-am cântat în fața unui public; Night and Day, desigur, și... cam atât mă ajută memoria în acest moment. Dacă veți sta cu urechile pe radio, veți asculta toate piesele de pe albumul "Night and Day", care este și disponibil la vânzare, iar în seara concertului va fi disponibil în foaierul Sălii Radio cu autograful meu și cu autograful maestrului Ionel Tudor.


Mă bucur că ați amintit că acest concert va fi transmis în direct și la Radio România Muzical. Aveți un mesaj, în încheiere, pentru cei care vă vor asculta joi, începând cu ora 19.00?

Da! Am o surpriză destul de măricică pentru voi spre finalul concertului, așa că îmi doresc foarte tare să aveți răbdare până la sfârșit. Vă doresc o audiție plăcută și, nu uitați, artiștii de live vă duc dorul la fel de mult cum voi duceți dorul concertelor live.


Interviu realizat de Lucian Haralambie