Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Vlad Popescu despre concertul 'Years after Petrucciani'

Publicat: vineri, 25 Ianuarie 2019 , ora 12.49

În data de 13 februarie, la Teatrul Act din București are loc concertul anual dedicat pianistului de jazz Michel Petrucciani. Bateristul Vlad Popescu, unul din inițiatorii acestui proiect, va concerta alături de Adrian Mircea Flautistu la contrabas și George Natsis la pian.

De unde a pornit ideea recitalului "Years after Petrucciani"?

Ideea a pornit chiar acum 20 de ani, am impresia, imediat după ultimul concert din București, de la Ateneu și după ce Michel Petrucciani a încetat din viață. Împreună cu George Natsis și Vlaicu Golcea la acel moment am zis să facem un tribut la un an după trecerea în neființă. Și a fost un recital foarte mare ținut la Sala Arcub. După care, au mai urmat câteva concerte în memoria lui, în cluburile de jazz. Dar, odată cu începerea stagiunii, acesta este unul dintre proiectele care, de 9 ani, se ține în luna februarie.


Cum a fost alcătuit programul?

Programul e alcătuit de mine împreună cu George Natsis. În fiecare an, păstrăm 3-4 piese care s-au cântat în anii trecuți, iar restul de piese tot timpul sunt noi. Sau dacă nu sunt noi, sunt piese care s-au cântat cu cel puțin 4 ani în urmă. Playlist-ul nu este același cu cel care s-a cântat anul trecut, de exemplu. Încercăm să diversificăm playlist-ul tocmai pentru că este un proiect care se ține an de an în luna februarie, publicul Teatrului Act în principiu este cam același și tocmai ca să nu se plictisească de proiectul ăsta tot timpul venim cu ceva nou.


Având în vedere că nu este primul astfel de eveniment, ce noutăți încercați să aduceți în ediția de anul acesta și ce noutăți planificați pentru edițiile viitoare?

Pentru edițiile viitoare e puțin complicat să răspund acum, dar anul ăsta, în mod sigur, nu vor fi 100% piese compuse de Michel Petrucciani. El, în majoritatea concertelor, a interpretat și piese din repertoriul standard de jazz, cum ar fi Caravana, Night and Day. Și noi, anul acesta, vom aborda piese din repertoriul standard pe care el le-a interpretat în concertele lui, sub aranjamentul lui.


Vorbeați despre publicul fidel al Teatrului Act. Cum percepe acesta edițiile "Years after Petrucciani"?

Chiar vorbeam cu cineva și făceam un fel de top 3 al concertelor din stagiunea de jazz, asta însumând toți cei 9 ani. Concertele acestea sunt în top 3 și ca popularitate, dar și ca vânzări, până la urmă.

Interviu realizat de Petre Fugaciu