Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Vlad Mateescu despre Festivalul de Jazz de la Ploiești

Publicat: marți, 24 Noiembrie 2020 , ora 17.01

În perioada 25-29 noiembrie 2020 se va desfășura Festivalul de Jazz de la Ploiești, organizat de Filarmonica „Paul Constantinescu”. Printre invitații acestei ediții se numără pianistul Mircea Tiberian, saxofonistul Cătălin Milea, trompetistul Sebastian Burneci și dirijorul Sabin Păutza. Festivalul va putea fi urmărit în transmisiune online pe site-ul filarmonicii și pe rețelele de socializare.

Festivalul de Jazz de la Ploiești este primul festival de gen, care s-a organizat în România. Iată, că după 14 ediții, cea cu numărul 15, se va desfășura fără public în sală, afectată inevitabil de situația în care ne aflăm. Domnule Vlad Mateescu, a fost dificil să găsiți soluții, în ceea ce privește organizarea ediției de anul acesta?

Țin să vă spun, a fost și nu a fost, pentru că, pentru noi a fost ca un moment, oarecum pregătit, pentru că ceea ce ține de partea de online și de transmisiunile online, noi am pregătit-o în urmă cu doi sau trei ani, dorind de altfel, să creăm o platformă online, în sensul de a transmite concertele și spectacolele pe care filarmonica ploieșteană le organizează. Deci, dintr-un punct de vedere, pe noi ne-a prins această pandemie, relativ pregătiți. E adevărat că nu ne putem axa și nu ne dorim să ne axăm strict pe online. Anul trecut am sărbătorit cu mare fast și mare succes, 50 de ani de jazz în România. Am avut nu mai puțin de opt câștigători de premiu Grammy pe scena filarmonicii ploieștene, în sala Ion Baciu, un eveniment care s-a desfășurat, ca și anul acesta sub egida Ministerului Culturii și sub auspiciile familiei regale. Așadar, ne-am dorit foarte, foarte mult, chiar dacă, poate în aceste momente, în afară de niște concerte simfonice, care se mai întâmplă să se mai susțin prin țară, nu știu să fie vreun alt festival, cel puțin cu transmisiune live, în direct. Deci, chiar să fie formațiile pe scenă, bineînțeles, luând toate măsurile, ne-am dorit efectiv, să susținem acest eveniment pentru a menține o flacără deschisă, dacă-i pot spune așa, de a avea continuitate, de a păstra tradiția, chiar și în aceste vremuri provocatoare pentru noi toți.


Pe lista artiștilor invitați figurează doar nume românești, precum pianistul Mircea Tiberian, saxofonistul Cătălin Milea, trompetistul Sebastian Burneci, vocalista Luiza Zan, dirijorul Sabin Păutza ș.a. Există muzicieni din străinătate care nu au mai putut participa anul acesta din cauza pandemiei?

Bineînțeles că există. Noi, ca în fiecare an, după terminarea festivalului, în decembrie, pregătim deja următorul festival pentru anul următor. Am avut pregătite, cred, că patru sau cinci formule de line-up pentru acest festival, însă, bineînțeles, cu fiecare lună, acestea s-au schimbat. Noi întotdeauna am căutat să avem un echilibru în invitații festivalului, în sensul în care, jumătate, cel puțin, să fie români, iar ceilalți să fie străini din toate colțurile lumii. Anul acesta, bineînțeles, că a fost o provocare pentru noi, fapt dat că sunt mulți artiști români, foarte mulți muzicieni bun de jazz din România, care, încă, poate nu sunt atât de bine cunoscuți și ne-am bucurat să vedem că, ceea ce este autohton, ceea ce este pur românesc se poate face la un alt nivel calitativ, și, cu siguranță, publicul nostru, chiar și în mediul virtual va fi plăcut surprins.


Festivalul va începe mâine, 25 noiembrie și se va încheia pe 29 noiembrie. În afară de cele menționate anterior, care ar fi nota distinctivă a ediției de anul acesta?

Bineînțeles că nota aceea distinctivă a ediției de anul acesta este această platformă, care se numește virtual concert hall. Este o platformă pe tiparul platformei digital concert hall app Berliner Philharmoniker, numai că este, bineînțeles, o formă adaptată pentru România, este o formă adaptată pentru filarmonica ploieșteană, în sensul în care, noi avem o orchestră simfonică, o orchestră folclorică, un compartiment de jazz, într-un trio Ploiești Jazz Trio. Aceasta ar fi nota clar distinctivă a întregului festival, pentru că noi și anul trecut am transmis live, dar acum este 100% live pe internet. Am pus foarte, foarte mare accent, (chiar dacă evenimentul se va difuza și pe rețelele de socializare, doar pe partea de sunet, trimițând către platforma noastră) pe calitatea vizuală, pe calitatea imaginii. Va fi o transmisiune 4K, iar calitatea sunetului, de asemenea, va fi una foarte, foarte înaltă. Pe lângă festivalul propriu zis, ca și în anii trecuți, noi avem un preambul, chiar dacă festivalul durează cinci zile, în Ploiești este o întreagă sărbătoare, trei săptămâni, se știe că Ploieștiul se transformă, așa cum spunem noi, într-o capitală mondială a jazzului.


Interviu realizat de Maria-Isabela Nica