Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violonistul Valentin Șerban

Publicat: vineri, 26 Iulie 2024 , ora 13.53

 Violonistul Valentin Șerban susține, în 13 septembrie 2024, la Ateneul Român, un recital împreună cu violonistul Liviu Prunaru, membru în juriul Concursului „George Enescu” 2024. Evenimentul se înscrie în seria recitalurilor susținute pe parcursul Concursului „George Enescu”.

Valentin Șerban sunteți câștigătorul din 2020-2021 a Concursului Internațional „George Enescu”. Ce înseamnă această competiție pentru dumneavoastră și ce urmări a avut premiul obținut în cariera dumneavoastră?

În primul rând este o foarte mare onoare pentru mine să mă aflu pe lista câștigătorilor Concursului „George Enescu” deoarece aceasta a inclus, de-a lungul timpului, mari și renumiți violoniști, mulți români și mulți străini. În legătură cu însemnătatea competiției, aceasta a însemnat pentru mine aproape totul, pentru că terminându-mi studiile la Graaz în Austria, când m-am întors în România eram complet necunoscut, iar toate tentativele de a-mi porni o carieră și de a concerta aici au fost în cea mai mare parte eșuate. Așadar, câștigarea Concursului „Enescu” mi-a oferit o platformă și șansa de a face ce mi-am dorit mereu și ceea ce iubesc, anume să cânt la vioară pe scenă.


Din 2021 și până în prezent ați susținut numeroase concerte
și recitaluri în legătură cu Festivalul și Concursul „Enescu”, iar anul acesta pentru recitalul din 13 septembrie îl veți avea partener de scenă pe violonistul Liviu Prunaru, membru în juriul actualei ediții a competiției. Cum vedeți ocazia de a cânta împreună cu Liviu Prunaru?

Încă nu l-am cunoscut personal pe maestrul Prunaru. Sigur că am crescut cu imaginea dânsului în minte, a fost un exemplu, un idol, aș putea spune, pentru majoritatea românilor violoniști. Situația de anul acesta mă face fericit și mă onorează în cel mai profund sens pentru că am ocazia de a colabora cu dânsul și abia aștept ca acest lucru să se întâmple.


Din repertoriul pentru două viori ați ales lucrări de Charles Auguste de Bériot, 
Eugène Ysaÿe și un duo semnat de compozitoarea poloneză Grazyna Bacewicz. Povestiți-ne puțin despre programul concertului din 13 septembrie.

Probabil ce este cel mai important de știut este că toți trei au fost foarte buni violoniști, începând cu Bériot, care a fost contemporan cu Paganini și un rival al celui din urmă - cei doi desfășurând cariere în paralel prin Europa -, de asemenea, Ysaÿe, un cunoscut mare violonist, dar și Grazyna Bacewicz, care a fost concertmaestru la Orchestra Radio din Polonia, și, desigur, o compozitoare prolifică, pe care abia acum o descoperim. Așa că cred că repertoriul este variat și poate puțin ieșit din obișnuitele convenții ale unui repertoriu de recital.

Aș vrea să menționez că datorită colaborării dintre ARTEXIM și Muzeul „George Enescu” în recitalul de pe 13 septembrie alături de Liviu Prunaru, voi cânta pe vioara Guarneri del Gesù „Catedrala", care se află în posesia Muzeului „Enescu”. De aceea, așa cum vă spuneam mai devreme, pentru mine situația este cea mai fericită; cadrul este absolut spectaculos la Ateneul Român, în timpul desfășurării Concursului „George Enescu”, secțiunea vioară, îl voi avea partener de scenă pe maestrul Liviu Prunaru și voi cânta pe vioara lui George Enescu.


Interviu realizat de Ana Sireteanu