Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violonistul Valentin Șerban

Publicat: miercuri, 12 Ianuarie 2022 , ora 9.25


Filarmonica din Sibiu deschide seria evenimentelor din 2022 cu un concert simfonic. Pe scena sălii Thalia va evolua orchestra instituției, dirijată de Pawel Kapula. Solist invitat va fi violonistul Valentin Șerban, care va interpreta Concertul în Re major op.35 de Piotri Ilici Ceaikovski.


Domnule Valentin Șerban, ați încheiat anul 2021 foarte activ și începeți noul an la fel de activ. Veți fi solistul primului concert simfonic din 2022 de pe scena Filarmonicii din Sibiu. Cu ce gânduri ați pornit la pregătirea acestui concert?

În primul rând, mă bucur foarte tare să încep așa devreme anul, cu activitate, și mă bucur că este pentru prima oară când voi cânta cu Filarmonica din Sibiu. Am mai cântat în Sala Thalia, dar nu cu Filarmonica. Așa că, e o ocazie foarte bună cu care încep anul. Și mă bucur și că pregătesc Ceaikovski din nou, cred că după cinci ani de când nu l-am mai cântat.


După cum ați spus, veți interpreta Concertul în re major op.35 pentru vioară și orchestră de Piotr Ilici Ceaikovski. Ce anume a motivat alegerea acestei lucrări?

Concertul l-am ales împreună cu dirijorul; am venit cu câteva variante și ne-am decis că se potrivește cel mai bine în cadrul programului.


În finala Concursului "George Enescu" ați interpretat Concertul op.47 în re minor semnat de Jean Sibelius. Iată, acum un re major de Ceaikovski. Cum vă raportați la muzica celor doi compozitori, prin comparație, atât în studiu, cât și în momentul ieșirii în fața publicului?

Fiecare concert are propriile dificultăți, dar în principiu studiul este același. Sunt probleme diferite tehnice de rezolvat sau muzicale și, în funcție și cât de comod și potrivit este concertul respectiv. Eu recunosc că Sibelius poate că mi se potrivește mai bine ca și temperament, dar îl iubesc la fel de mult și pe Ceaikovski și multe alte mari concerte pe care abia aștept să le cânt.


În final, ne-am bucura să aflăm cum arată agenda viitoare a violonistului Valentin Șerban!

Și eu mă bucur să văd agenda pentru că am multe concerte frumoase. Mai am acum, în ianuarie, un proiect cu Les Dissonances și cu David Grimal în Paris; avem și un turneu prin Franța și Belgia. În februarie, voi cânta Fantezia scoțiană de Bruch în Brașov și cu Orchestra Națională Radio. În martie, voi avea proiect cu Orchestra Română de Tineret, voi avea un concert la Oradea cu Răzvan Suma cu Dublul de Brahms ... Acum nu știu totul pe dinafară, dar continuă așa până la jumătatea anului. Am multe proiecte frumoase de care mă bucur și pe care abia le-aștept!

Credit foto: Andrei Gîndac

Interviu realizat de Maria-Isabela Nica