Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violonistul Răzvan Stoica

Publicat: joi, 2 Noiembrie 2023 , ora 16.10

Fundația Culturală Gaudium Animae organizează până pe data de 5 decembrie 2023, Turneul Național "Baroque Tour op. 2". Despre noua ediție aflăm mai multe, într-un interviu realizat de Sarah Natsis, de la violonistul Răzvan Stoica, care susține acest turneu împreună cu pianista Andreea Stoica.

Domnule Răzvan Stoica, împreună cu pianista Andreea Stoica, pe data de 4 noiembrie dați startul Turneului Național „Baroque Tour op. 2”. Cum ați descrie experiența trăită în cadrul ediției  precedente - „Baroque Tour op. 1”  și cu ce gânduri așteptați noua serie de concerte?

Pentru noi a fost o experiență unică prima ediție a acestui turneu „Baroque”, pentru că am avut posibilitatea de a cânta în niște săli cu o acustică fantastică - cum au fost bisericile fortificate, cum a fost biserica din Alba-Iulia și din Sibiu - și în același timp am putut să accesăm stilul acesta - inclusiv al sunetului din punct de vedere tehnic - al sunetului baroc și iată că acum cu „Baroque op. 2” încercăm să aducem același sunet baroc împreună cu „Kamerata Stradivarius”, ceea ce a fost o provocare ca să putem să adunăm repertoriul, să putem să adunăm știmele pentru acest repertoriu, nefiind să zicem, un repertoriu „tocat” - cum spunem noi - dar fiind un repertoriu pe care l-am ales împreună și cu muzicienii din „Kamerata”, împreună cu Andreea, cred că o să fie o experiență iarăși, unică.


Vorbiți-ne despre programul pe care îl veți prezenta împreună cu Orchestra „Kamerata Stradivarius”.

Vom cânta concertele de Vivaldi din seria „La stravaganza”. În aceeași parte de concert avem două aranjamente care le-am făcut pentru orchestră de corzi și pian de Domenico Scarlatti ale sonatei K1. Un alt aranjament, tot de mine orchestrat, este sonata „Trilul diavolului” de Tartini și un aranjament original pe care l-am găsit cu greu, „Chaccone” de Vitali. Andreea va cânta și Concertul nr. 5 în fa minor de Johann Sebastian Bach, tot așa, în variantă originală. O să fie un program cu adevărat special.


Concertul de deschidere are loc la Baia Mare. Care este itinerariul turneului în continuare?

După concertul de la Baia Mare vom continua pe data de 9 noiembrie la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila, apoi pe 11 noiembrie la Teatrul Național din Galați, urmând ca în 13 noiembrie să fim la Opera Română din Iași și în 18 la Castelul Cantacuzino din Bușteni. În data de 21 vom fi în Oradea, iar în data de 25 la Botoșani, urmând să încheiem turneul la Satu Mare în Sala Filarmonicii „Dinu Lipatti”.


Împreună cu sora dumneavoastră, pianista Andreea Stoica, formați un duo încă din anul 1996. Privind retrospectiv, care credeți că este cel mai emoționant moment trăit pe scenă împreună?

Cred că cel mai emoționant moment a fost chiar primul concert pe care l-am susținut împreună cu Andreea - când eram în clasa a II-a, dacă nu mă înșel, la liceul de muzică George Enescu din București și am cântat o piesă foarte simplă, dar foarte complicată pentru vârsta respectivă și cred că am reușit în acel moment să creăm acel sunet și acea legătură pe care o avem pe scenă și în ziua de azi.


În încheiere, aș vrea să ne spuneți care considerați că este factorul care a declanșat îndreptarea interesului dumneavoastră înspre muzica barocă.

În special, repertoriul pe care l-am accesat, chiar și în pandemie, faptul că în timpul Conservatorului, eu și Andreea am avut aceste clase de muzică barocă și încercarea de a aduce, în același timp, acel vibe al muzicii baroce și în România, care a fost, să zicem, mai puțin accesat în ultimii ani.


Interviu realizat de Sarah Natsis