Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violonistul Răzvan Stoica

Publicat: miercuri, 5 Aprilie 2023 , ora 10.02


Joi, 6 aprilie, veți interpreta Concertul nr.4 pentru vioară și orchestră de Niccolo Paganini alături de Orchestra Filarmonicii din Brașov. Analizând lucrările pe care le cântați frecvent, observăm o preferință pentru cele de virtuozitate. Ce loc ocupă muzica lui Paganini în contextul repertoriului dumneavoastră?

Ocupă un loc important, mai ales prin prisma faptului că Paganini a fost un împătămit al viorii, sau al tehnicii violonistice, deși concertul pe care-l interpretez pot să spun că este printre cele mai muzicale. Față de Concertul nr.1, care este un maraton tehnic pentru orice violonist, Concertul nr.4, în schimb, este un pic mai muzical, încearcă mai puțin să epateze prin aceste tehnici exagerate de pizzicato, staccato jos, staccato sus, etc. Însă, într-adevăr, Niccolo Paganini este printre favoriții mei. Când eram copil, îmi plăcea foarte mult să ascult Capriciile din creația sa și, iată, am rămas cu această plăcere nebună de a cânta Paganini de atunci.

Acest concert nr.4 nu a mai fost cântat până anul trecut și mi-a fost foarte dificil să fac rost de partitură. Iar în țară nu a fost interpretat decât o dată, de Ruggiero Ricci, în 1977, dar nici un violonist român nu l-a cântat până anul trecut. Aștept cu nerăbdare concertul de joi pentru că va fi o premieră și pentru Brașov și pentru filarmonicile din partea aceasta a României.


Cu ce gânduri reveniți în postură solistică alături de Orchestra Filarmonicii din Brașov?

Aștept cu nerăbdare să cânt cu Filarmonica din Brașov, mai ales că am observat că, în ultimii doi ani, a ajuns într-un punct foarte bun. I-am auzit și pe internet, i-am ascultat în niște concerte online pe care le-au susținut chiar în timpul pandemiei; multe dintre acestea fiind transmise chiar de Radio România Muzical. Așadar, consider că s-au perfecționat și au ajuns la o maturitate muzicală foarte frumoasă și abia aștept să cânt cu ei.


Ați mai colaborat până acum cu dirijoarea Andreja Solar?

Este pentru prima oară când voi colabora cu dirijoarea Andreja Solar, însă am auzit lucruri foarte frumoase și cred într-o colaborare frumoasă pe scenă.


Ce alte evenimente cuprinde agenda dumneavoastră pentru perioada următoare?

Pentru perioada următoare, pregătim un turneu în țară, dar și peste hotare, un turneu de muzică barocă împreună cu Andreea Stoica la pian. Vom interpreta multe opusuri celebre pentru vioară și clavecin, mai ales Sonatele lui Bach pentru vioară și clavecin, dar și niște sonate mai puțin prezente în repertoriul violoniștilor de azi, cum ar fi Sonata în mi minor de Francesco Maria Veracini, o sonată redescoperită de Fritz Kreisler, scrisă de Gaetano Pugnani, dar și o piesă modernă în stil complet baroc, superb scrisă de Alfred Shnitke. Așadar, vor urma cel puțin 20 de concerte în țară și în străinătate în următoarele două luni, în cadrul acestui turneu de muzică barocă.

Interviu realizat de Ana Sireteanu