Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violonistul Rafael Butaru, concertmaestrul Orchestrei Române de Tineret

Publicat: miercuri, 7 Noiembrie 2018 , ora 13.46

Orchestra Română de Tineret va susține un concert la Sala Radio în data de 8 noiembrie.


Care a fost ideea de bază a acestui proiect?

Ideea de bază a fost să aducem într-o formulă camerală și experiența și sunetul specific Orchestrei de Tineret, după ce ne-a fost propus acest concert din partea Ambasadei Italiei. Acest program a fost ales special pentru o seară italiană de divertisment; programul este destul de spectaculos. Din el face parte și Concertul cu patru viori de Vivaldi, iar restul pieselor sunt alese cronologic. Diferența dintre acest program și cel de la Iași și București - o jumătate de program românesc: Dansurile românești de Bela Bartok, Balada, Păsările tinereții noastre pentru vioară solo și orchestră de coarde de Doga, Dansul țărănesc de Dimitriu (solist, Ștefan Cazacu). Și o să fie un program foarte interactiv în care o să urmărim și partea de centenar, partea românească a repertoriului.

Membrii sunt cam aceiași de când am înființat ansamblul cameral. Am mai avut concert în Bulgaria și în Italia. E un nucleu din Orchestra de Tineret; încercăm să-l menținem cât de unit se poate și același.


În perioada 28 noiembrie-2 decembrie, Orchestra Română de Tineret va susține o serie de concerte în București, în Paris și în Basel.

Tot ce vă pot spune este că e un turneu incredibil. Noi știam de confirmarea acestuia de când era în tratative maestrul Cazacu împreună cu pianistul Radu Lupu, iar noi eram atât de încântați că în sfârșit se va întâmpla. Știu că toată lumea abia așteaptă. Sunt niște concerte minunate. O să aducem entuziasmul pe care l-am reprezentat cu atâta tărie și ardoare timp de zece ani.

Interviu realizat de Petre Fugaciu