Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violonistul George Tudorache

Publicat: vineri, 16 Mai 2025 , ora 10.00

George Tudorache, prim-violonist al Orchestrei Filarmonice din Liège, concertează astăzi, 16 mai 2025, la Sala Radio, începând cu ora 19.00. Artistul interpretează Concertul în re major op. 35 pentru vioară și orchestră de Piotr Ilici Ceaikovski. Programul prezentat de Orchestra Națională Radio este întregit de două creații semnate de Béla Bartók: Dansuri populare românești și Suita din baletul "Mandarinul miraculos". Conducerea muzicală îi revine lui Gergely Madaras.

Veți interpreta celebrul Concert pentru vioară și orchestră în Re major din creația lui Piotr Ilici Ceaikovski, apreciat drept una dintre capodoperele romantismului. Ce însemnătate are pentru dumneavoastră această muzică?

Pentru mine, este un moment de mare încărcătură emoțională. Am crescut cu acest concert de la vârsta de 14-15 ani - atunci a fost pentru prima oară când am început să-l studiez- și l-am cântat pe scene importate din Europa. Dar să-l aduc acum pentru prima dată în fața publicului din București, în Sala Radio, este ceva aparte. Este o întoarcere acasă pentru mine, cu un bagaj artistic format în ani de muncă și călătorii, dar cu sufletul mereu conectat la rădăcini.

Practic, concertul de Ceaikovski deja în prima parte arată toate aspectele tehnice ale unui muzician sau violonist și le pune în valoare din toate punctele de vedere.


Concertul a fost considerat inițial imposibil de cântat... Care ar fi principalele provocări pentru interpret?

Principalele provocări sunt, în prima parte, tot ce înseamnă terțe, sexte, octave, decime, deci elementele tehnice de bază care se studiază de la bun început, ale viorii. Și ne duce către un final care este total diabolic, cu foarte puține momente de respiro, având momente foarte lirice - putem să le numim momentele noastre de odihnă, dar un final - un maraton, să zic așa, pentru toți violoniștii.


Ați concertat pe mari scene ale lumii. Cum se simte pentru dumneavoastră să reveniți în țară, pe scena Sălii Radio?

E o încărcătură emoțională, bineînțeles, dar voi simți, practic, căldura umană, cu naționalitatea pe care o am. Voi fi foarte susținut, de asta sunt ferm convins. Dar voi încerca să ofer publicului român o versiune cât mai originală și cât mai frumoasă.


Sunteți concertmaestru al Orchestrei Filarmonicii Regale din Liège
, iar în această seară veți evolua pe scena Sălii Radio ca solist. Cum se simte pentru dumneavoastră asumarea acestei ipostaze?

Este un challenge pentru fiecare membru al orchestrei, că ar fi concert maestru sau că ar fi parte din tutti. În momentul în care vrei să-ți expui calitățile de solist, trebuie să fii foarte în formă și trebuie să fii... un adevărat atlet profesionist. Trebuie să ai o igienă foarte bună a vieții, trebuie să ai o anduranță foarte mare, pentru că în toată munca pe care o vei expune în momentul de față va trebui să te ridici la cele mai mari standarde. E o provocare, dar cu atât mai mare este satisfacția în momentul când reușești să-ți atingi scopul de a oferi o prestație cât mai solidă în fața publicului, în fața dirijorului și a muzicienilor din orchestră.


Nu sunteți la prima colaborare cu dirijorul Gergely Madaras...

Bineînțeles. El este actualmente directorul nostru muzical, al Filarmonicii Regale din Liège, din septembrie 2019. Este ultimul lui an în calitate de director muzical și eu am avut plăcerea să colaborez cu dumnealui la Liège, în propria noastră orchestră, când s-a făcut Concertul de Jean Sibelius în septembrie 2022.

Interviu realizat de Ariadna Ene-Iliescu