Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violonistul Gabriel Croitoru

Publicat: luni, 27 Septembrie 2021 , ora 9.36
Turneul "Duelul Viorilor - Stradivarius versus Guarneri" revine cu ediția a zecea prin șase recitaluri ce vor avea loc în perioada 28 septembrie - 5 octombrie 2021.
Pe scenă vor urca Liviu Prunaru - concertmaestrul orchestrei Concertgebouw Amsterdam, care cântă pe vioara Stradivarius Pachoud și Gabriel Croitoru - solist concertist al Orchestrelor și Corurilor Radio, Filarmonicilor din Cluj-Napoca și Ploiești, care cântă pe vioara Guarneri del Gesu "Catedrala", acompaniați de pianistul Horia Mihail.

Mai multe detalii aflăm de la violonistul Gabriel Croitoru.


Mâine va debuta cea de-a X-a ediție a Turneului "Duelul Viorilor - Stradivarius versus Guarneri". Cu ce gânduri deschideți, alături de colegii dumneavoastră, această ediție aniversară?

Cu gânduri bune, ca de obicei. Iată că suntem la cea de-a X-a ediție a "Duelului viorilor", ediție pe care nici unul dintre noi nu cred că a anticipat-o în momentul în care a debutat acest frumos proiect, care a atras alături de noi lume din toate colțurile țării și nu numai. Am reușit să-l și "exportăm". La început, lumea a venit din curiozitate, să vadă pe scenă două viori de această talie - e rar întâlnită această suprapunere a două viori de un calibru asemănător. Între timp, cred că și programele noastre - care, sigur, în fiecare ediție au fost diferite - au devenit atractive și au reușit să aducă și mai mult public în sălile de concerte. Am avut ediții în care - sigur, pe vremea când nu era pandemia - am avut public pe scenă la Sala Radio. Nu mai încăpeau în sală. Solicitările au fost foarte mari. Și, iată-ne că suntem la cea de-a X-a ediție, cu toate precauțiile de rigoare pe care suntem obligați să le luăm! Cred că va mai dura acest proiect pentru că are un succes extraordinar la public.


Veți concerta în șase orașe - Târgu Jiu, Caracal, București, Deva, Brașov, Ploiești; o selecție gândită din dorința de a reveni în unele dintre acestea, dar și destinații în premieră. Așa este?

Pentru "Duelul viorilor", da. De exemplu, Târgu Jiu este o premieră. În rest, cred că toate celelalte locuri în care vom concerta în această ediție au mai fost trecute pe harta "Duelului viorilor". La Târgu Jiu este o locație nouă și mă bucur că, iată, vom cânta în orașul lui Brâncuși.


În Capitală, vă vom putea auzi joi, 30 septembrie, la Sala Radio. Ce program ne-ați pregătit și care este conceptul acestuia?

Programul este o selecție din cele anterioare. Eu voi cânta Preludiu și Allegro de Kreisler și Zapateado de Sarasate. Liviu are Lăutarul de Enescu și Albumblatt. După care, vom trece la duelul propriu-zis; e vorba de 5 piese de Șostakovici și două duete de Beriot și de Spohr. În plus, vom avea și niște tangouri, făcând o selecție dintre cele pe care le-am prezentat în urmă cu câteva ediții.


În decursul acestor 10 ani, cum vedeți că a evoluat relația dumneavoastră de colaborare și de prietenie? Mă refer între toți cei trei membri ai acestui proiect!

S-a creat o prietenie mult mai strânsă decât exista. Noi, desigur, ne cunoșteam dinainte, doar că de când circulăm prin țară în turneele acestea și nu numai, iată că am devenit mult mai apropiați, ne cunoaștem mult mai bine, ne înțelegem mult mai bine. Cred că aceasta e calea artistică, până la urmă, care a reușit prin intermediul muzicii să ne apropie și pe plan uman.
Interviu realizat de Florica Jalbă