Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violonistul David Grimal

Publicat: marți, 19 Octombrie 2021 , ora 13.52

Stagiunea Orchestrei de Cameră Radio se deschide mâine, 20 octombrie 2021, cu un concert în care violonistul David Grimal se va afla în dubla ipostază de solist și dirijor. După concertele din Festivalul Internațional George Enescu, muzicianul revine în România pentru un program integral Ludwig van Beethoven. Detalii aflați din interviul următor cu David Grimal.


Domnule David Grimal, cu ce gânduri ați primit invitația de a reveni în România pentru concertul de deschidere a stagiunii Orchestrei de Cameră Radio?

Sunt foarte bucuros să fiu aici și să lucrez cu muzicieni. Cred că e important în această perioadă foarte dificilă pentru România, care poate va deveni dificilă din nou și pentru Franța și pentru alte țări, din cauza luptei împotriva acestui virus. Cred că este foarte important că muzica este vie, că evenimentele nu se anulează din nou, că muzicienii cântă și că arată întregii lumi cât de importantă este muzica pentru noi și pentru oameni.


V-am putut urmări și în concertele din ediția de anul acesta a Festivalului Internațional George Enescu, în calitate de solist și dirijor al ansamblului Les dissonances. Vă veți afla acum în aceeași dublă postură pe scena Sălii Radio - una obișnuită pentru activitatea dumneavoastră împreună cu ansamblul amintit, al cărui fondator sunteți. Cum se îmbină aceste două laturi în interpretare?

Sunt un dirijor special, pentru că nu dirijez. Fac munca unui dirijor, dar îmi doresc ca instrumentiștii să cânte ca și cum ar fi muzică de cameră, așa că stau în mijlocul lor. Este întotdeauna foarte interesant când lucrez cu o orchestră profesionistă care nu este obișnuită să facă asta. La început sunt foarte curioși și pierduți, iar după o zi - repetăm de ieri seară - e minunat cum decurg lucrurile, muzicienii se ascultă și se conectează, își asumă responsabilitatea lucrării și cântă mult mai bine, ceea ce e uimitor. Pentru că mulți dintre ei au auzit de Les dissonances, sunt foarte deschiși și știu că poate fi extraordinar - e un lucru psihologic - și se bucură foarte mult.


Programul pe care îl veți prezenta îi este dedicat integral lui Ludwig van Beethoven și cuprinde Concertul în re major pentru vioară și orchestră și Simfonia a VII-a. Cum vă raportați la aceste lucrări?

Cânt de foarte multe ori aceste lucrări. Bineînțeles, Concertul pentru vioară de Beethoven este unul dintre cele mai incredibile și este întotdeauna o aventură nouă interpretarea lui. Este o lucrare foarte importantă pentru mine. Iar Simfonia a VII-a este una dintre preferatele mele, o lucrare foarte frumoasă.

Interviu realizat de Alexandra Scumpu