Interviuri Înapoi
AUDIO. Interviu cu violonistul Alexandru Tomescu
Casa României din incinta Palatului Behague din Paris a găzduit sâmbătă, 3 august 2024 un recital susținut de violonistul Alexandru Tomescu și chitaristul Dragoș Ilie, dedicat performanțelor sportivilor olimpici români. Violonistul ne-a povestit mai multe în direct prin telefon în cadrul matinalului Musica viva de luni, 5 august.
Alexandru Tomescu, ai fost invitat în weekend la o frumoasă celebrare a sportivilor noștri olimpici la Paris unde știu că i-ai încântat pe cei prezenți la Casa României alături de chitaristul Dragoș Ilie. Voiam să te întreb în primul rând cum ai primit această invitație și cum ai simțit emoția acestui moment?
M-am bucurat foarte mult să pot merge să pot să împărtășesc acolo la cald toate emoțiile competiționale. Am mai fost în Paris de multe ori, mai ales în perioada aceasta de vară, de concedii, când inclusiv Parisul părea un oraș părăsit, liniștit cu totul, ei bine, acum este ceva absolut diferit. Peste tot sunt oameni care aleargă de la o competiție la alta, de la un stadion la altul și bineînțeles, bucuria noastră cea mai mare ca români a fost aceea că am putut fi și noi părtași la sărbătoarea aceasta a câștigătorilor de medalii. Am fost de asemenea de multe ori în superbul palat Behague unde este sediul Ambasadei României, care a devenit acum cu ocazia Jocurilor Olimpice, Casa României. M-am bucurat foarte mult să o văd renăscută, un loc absolut superb, iar doamna ambasador Bivolaru a început ample lucrări de restaurare. Este altminteri și un monument istoric al Franței și iată că încetul cu încetul este pusă în adevărata sa valoare. Cu chitaristul Dragoș Ilie am făcut un turneu, Paganini Magic, în urmă cu doi ani de zile. Am cântat atunci Sonatele pentru vioară și chitară de Paganini. Dragoș era doctorand în Statele Unite, iar unul dintre scopurile turneului era acela de a le arăta tinerilor muzicieni români stabiliți în străinătate că există în România un interes real pentru muzica clasică. Doi ani mai târziu, Dragoș a revenit în România, are în plan să se stabilească la Iași, unde vrea să se implice în formarea unei școli de chitară în cadrul Conservatorului Facultății de Muzică de acolo și mă bucur foarte mult. Iată, valorile românești vin să aducă muzică frumoasă aici în România.
Ați adus acum la Paris muzica clasică și cultura mai aproape de oameni și de sport, așa cum ai spus chiar tu. Ce ați cântat?
Am pregătit un program de muzică românească și muzica lui Niccolo Paganini. Am dorit să revizităm aceste sonate pe care le iubim atât de mult, practic sunt niște opere în miniatură, dar am inclus și Balada de Ciprian Porumbescu și Dansurile românești ale lui Bela Bartok.
Știu că iubești natura, dar putem spune că ești și un iubitor al sportului?
Amator al sportului. Chiar am profitat de faptul că circulația era închisă la Paris și în fiecare zi făceam o cursă până la Sena și înapoi. A fost un antrenament nemaipomenit.
Minunat. Am văzut însă că nu urmează un concediu momentan pentru tine, deși știm că ultima perioadă a fost una plină. Zilele viitoare am văzut că vei deschide un festival. Ne poți spune despre ce este vorba?
Este o primă ediție a festivalului Kuriozum la castelul Zabola, la două ore de Brașov, într-o zonă absolut superbă. Voi cânta cu un foarte bun prieten, un pianist remarcabil, Eduard Kunz, laureat al concursului George Enescu. Vrem să propunem publicului Sonata a III-a în caracter popular românesc de George Enescu, precum și alte lucrări pentru pian solo sa vioară solo.
Mai sunt și alte proiecte din viitorul apropiat despre care ai dori să ne povestești acum?
Cel mai apropiat proiect va fi evident o mică vacanță, un mic respiro, turneul Stradivarius a fost foarte intens anul acesta cu serii de câte șase concerte în șapte zile și voi urca la cabana Caraiman împreună cu Dragoș Ilie pentru o nouă ediție a masterclass-ului de la cabană care se va desfășura anul acesta între 10-14 septembrie, însă reunim acolo elita muzicienilor români, violoniști și chitariști pentru a învăța tot ce știm noi mai bine despre ce înseamnă să fii solist, ce înseamnă să fii solist în lumea asta a muzicii.