Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violonistul Alexandru Tomescu

Publicat: miercuri, 22 Iunie 2022 , ora 9.36

În 26 iunie 2022, la Oradea, se deschide Turneul Stradivarius susținut de violonistul Alexandru Tomescu și de chitaristul Dragoș Ilie. Până în 16 iulie, muzicienii vor susține concerte la Satu Mare, Bistrița, Iași și Brașov, dar și la București, la Sala Radio, în 13 iulie. Detalii despre tematica acestui turneu și despre repertoriu aflați din interviul următor cu Alexandru Tomescu.


Ediția de anul acesta a Turneului Stradivarius se intitulează Paganini magic. Cum ați ales această tematică?

Revin întotdeauna cu mare bucurie la muzica lui Niccolo Paganini. De data aceasta, e vorba de un program cameral care reunește vioara și chitara - două dintre instrumentele preferate ale lui Paganini. Mă bucur foarte mult să-l am alături de mine în turneu pe Dragoș Ilie, câștigător, printre altele, al Bursei Moștenitorii României muzicale, un chitarist excepțional, cu un instrument incredibil de puternic. Împlinim împreună, practic, una dintre ultimele dorințe ale lui Niccolo Paganini, și anume aceea de a pleca într-un turneu pentru a cânta aceste lucrări. Paganini plănuia acest lucru împreună cu bunul lui prieten Legnani, chitarist celebru în epocă, însă moartea provocată de tuberculoză ni l-a răpit înainte să-și poată împlini acest proiect.

Muzica este extrem de frumoasă, extrem de accesibilă. Se simte în mod cert influența operei italiene, în special cea a lui Gioachino Rossini. Avem, deci, aceste șase sonate pentru viară și chitară plus, desigur, alte surprize pregătite pe parcurs.


Cum vedeți această alăturare de instrumente? Cum se îmbină timbrurile celor două?

Eu cred că este una dintre cele mai fericite combinații sonore. Paganini cânta foarte bine la ambele instrumente și-i plăcea chiar să schimbe vioara cu chitara în timpul unui concert. De altminteri, tehnicile acestea de ciupit corzile de la chitară sunt sigur că l-au și inspirat pe Paganini în diverse tehnici de virtuozitate pe care le-a inventat pentru vioară. Și, dincolo de toate acestea, cum spuneam, sunetul chitarei lui Dragoș Ilie - care am înțeles că este cea mai bună chitară disponibilă la ora actuală pe globul pământesc - împreună cu vioara Stradivarius vor alcătui un tablou sonor magic.


Așadar, primul concert din cadrul turneului are loc în 26 iunie, la Oradea. Ce alte opriri urmează în program?

Va fi un traseu în care încercăm, ca în fiecare an, să ajungem în cât mai multe locuri din România. Începem, așadar, la Oradea; urmează apoi Satu Mare, Bistrița, Siret, Mihăileni (la casa lui George Enescu, bineînțeles), la Iași; apoi, Ghimeș, Brașov, Sibiu, Sebeș, Târgu Jiu (la Coloana Infinitului), București (la Sf. Iosif și la Sala Radio) și, în cele din urmă, vom închide turneul la mare altitudine, mai precis la 2025 de metri, la cabana Caraiman în Munții Bucegi (un concert în aer liber).

Interviu realizat de Alexandra Scumpu