Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violonistul Alexandru Tomescu

Publicat: joi, 24 Mai 2018 , ora 13.04
România este țară invitată de onoare la cea de-a 77-a ediție a Târgului de Carte de la Madrid. În prima seară a evenimentului, pianistul Josu de Solaun și violonistul Alexandru Tomescu vor susține un recital. Mai multe am aflat de la violonist.


Alexandru Tomescu, astăzi vă aflați la Madrid unde susțineți un recital la Muzeul Național de Artă Reina Sofia. Veți cânta în compania pianistului Josu de Solaun, cunoscut iubitor al muzicii românești. Cum este această experiență pentru dumneavoastră?

E o experiență extraordinară. În primul rând, mă bucur să fiu aici, să pot reprezenta România și muzica românească în această sală atât de importantă din Madrid. Am pregătit împreună cu Josu un program care conține atât lucrări românești, cât și spaniole. Josu de Solaun a câștigat Concursul "George Enescu", așa că eu zic că este o întâlnire la cel mai înalt nivel muzical. Mi-a spus că a înregistrat recent toate operele lui George Enescu pentru pian și acest lucru se simte. Cântăm împreună Sonata a II-a de George Enescu și pot să vă spun că este o mare bucurie să întâlnesc un artist care vibrează "românește" la muzica noastră. Pe lângă sonata de George Enescu, avem în program și celebra Sonatină a lui Dinu Lipatti - foarte puțin cântată până acum, însă recent redescoperită și pusă în valoare - , cele patru bijuterii muzicale ale lui Mihail Jora - Mica suită, iar, în deschidere, Balada de George Enescu. Muzica spaniolă va fi reprezentată de Manuel de Falla cu Suita populară spaniolă și Romanță andaluză și Zapateado de Pablo de Sarasate.


Ce alte activități aveți în perioada aceasta? Desfășurați, desigur, și Turneul internațional Stradivarius.

Da, sunt într-o mică fereastră a Turneului Stradivarius. Imediat ce voi reveni în țară voi relua programul cu pianista Angela Drăghicescu. Vom cânta pe scena în aer liber de lângă Coloana Infinitului la Târgu Jiu. Apoi mergem mai departe la Timișoara, Sibiu, Ploiești, Buzău, Arcuș și, nu în ultimul rând, București pe 5 iunie. Tot cu Angela Drăghicescu voi concerta zilele acestea și la Bruxelles, tot în cadrul Turneului Internațional Stradivarius. Și lucrurile merg mai departe. Sunt programate deja concerte și în restul Europei cu acest program de muzică românească, și în Statele Unite și în Canada.

Interviu realizat de Radu Mihalache