Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violonista Iuliana Münch

Publicat: vineri, 11 Mai 2018 , ora 9.54

 

Vineri, 11 mai 2018, este lansat oficial, în Germania, albumul The piano legend of the violin înregistrat de violonista română Iuliana Münch. Discul, apărut la casa Naxos, este imprimat împreună cu pianistul și compozitorul Andre Parfenov, cel care semnează toate lucrările de pe album. Acesta este al doilea CD al celor doi muzicieni, după cel apărut anul trecut, intitulat Nacht im Schloss, care include, de asemenea, lucrări pentru vioară și pian de Andre Parfenov.

Iuliana Münch, născută în România, a studiat la Liceul de muzică "George Enescu" și la Universitatea Națională de Muzică din București. La vârsta de 22 de ani a părăsit România pentru a studia la Academia de Muzică și Dans din Koln. După ce a făcut parte din orchestrele simfonice din Koblenz și Mönchengladbach, dar și din Orchestra Filarmonica Westfaliei, în anul 2009 Iuliana Münch a început colaborarea cu Andre Parfenov, implicându-se activ în conceperea creațiilor sale.

Discul The piano legend of the violin va fi difuzat la Radio România Muzical în datele de 4 și 5 iunie, de la ora 11.30, în cadrul rubricii CD Review din programul emisiunii Arpeggio.

Detalii despre albumul său ne-a oferit violonista Iuliana Münch, în interviul următor:

 

Doamnă Iuliana Münch, lansați un nou disc împreună cu violonistul și compozitorul Andre Parfenov. Unde ați înregistrat acest album?

Noul album, care va apărea la Naxon Deutschland, l-am înregistrat aici, în Germania, la sala filarmonicii noastre, Filarmonica Westfalen, și include lucrări specifice nouă. Ceea ce ne deosebește pe noi ca duo, este repertoriul pe care-l abordăm. Lucrările pe care le înregistrăm sunt scrise de Andre Parfenov pentru programele de concerte pe care noi le creăm. Cu ele am fost invitați la festivaluri internaționale de muzică de cameră. Tot ce cântăm noi și tot ce înregistrăm sunt lucrări noi, create de noi și pentru programele noastre.


Cum ați descrie stilul acestor lucrări?

Stilul este unul specific lui Andrei Parfenov. În primul rând, el este un pianist deosebit, pianist concertist, dar și compozitor. Vine din școala rusească, de la Conservatorul din Moscova, și aduce influențe rusești, bineînțeles foarte bine împletite cu influențele germane după 20 de ani de muzică și de activitate muzicală aici, în Germania. În acest album, ideea compozitorului Andre Parfenov a fost de a introduce vioara cu sonoritățile specifice și posibilitățile de exprimare sonoră deosebite ale viorii în piesele pentru pian solo pe care el, ca pianist concertist, bineînțeles că le avea de foarte mulți ani în cap. Aceste piese putem spune că sunt născute din nou în viziunea compozitorului Andrei Parfenov, special pentru acest album.


Ce ne puteți spune despre colaborarea cu casa de discuri Naxos?

Prin faptul că noi aducem în Germania programe noi, am atras foarte mult atenția mediilor. Primul nostru CD, pe care și dumneavoastră îl cunoașteți și l-ați difuzat la Radio România Muzical, a fost prezentat live în studioul Radiodifuziunii Germane de aici, din Germania de vest, în Köln, la WDR, și asta a fost pentru noi un lucru deosebit, pentru că noi am cântat totul live; bineînțeles că au ascultat foarte mulți - agenții și organizatori de festivaluri, dar și aceste classic label ca și Naxos. Noi am atras atenția ca duo prin faptul că repertoriul nostru este cu totul și cu totul deosebit. Și atunci s-a născut ideea de a face un album și pentru Naxos cu lucrări care așa, în forma aceea, n-au mai fost niciodată cântate. Este totul în primă audiție mondială, pentru că piesele sunt ale noastre, scrise pentru noi și într-o formă care nu mai există. Este absolut creația compozitorului și pianistului Andrei Parfenov.


Va exista o lansare oficială a albumului?

Da. Lansarea oficială a albumului va fi pe 10 iunie, într-un concert live. De data asta ne-am decis nu pentru o lansare în studio, ci pentru o lansare într-un concert cameral. Va fi în Schloss Julich, aici, în Germania de vest, pe 10 iunie și va fi moderat de Stefan Keim, un jurnalist cunoscut aici, în Germania de vest, care face emisiuni de radio și televiziune culturale. Sperăm să ne putem vedea în București și să facem și o prezentare a CD-ului pentru Stagiunea Camerală Radio. Ne-am bucura foarte mult!

 

Interviu realizat de Larisa Clempuș