Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violonista Irina Mureșanu

Publicat: vineri, 3 Martie 2017 , ora 11.45

Institutul Cultural Român de la New York celebrează vineri, 3 martie 2017, Centenarul Lipatti printr-un recital omagial dedicat marelui pianist și compozitor român, pe care îl vor oferi violonista Irina Mureșanu si pianista Angela Drăghicescu, artiste de origine română stabilite în Statele Unite ale Americii. Detalii din interviul următor:


Irina Mureșanu, astăzi veți susține un recital la Carnegie Hall dedicat centenarului Lipatti. Ce va avea deosebit acest eveniment?

În primul rând, două premiere la New York - Sonatina de Dinu Lipatti pentru vioară și pian și Nocturna pentru pian solo. Programul conține lucrări pe care Dinu Lipatti le-a prezentat pe scenă singur sau alături de marele lui compatriot George Enescu. Deci, vom interpreta Sonata a III-a în stil popular românesc de George Enescu pentru vioară și pian, Dansurile românești de Bela Bartok și, după cum am mai spus, Sonatina de Lipatti și Nocturna în premieră și, de asemenea, o piesă care mie mi-este foarte dragă, pe care am descoperit-o de aproximativ zece ani, cele patru arii în stil popular românesc de George Enescu, care au fost descoperite în formă de manuscris la Muzeul "George Enescu" și pe care le cânt foarte, foarte mult. Ele au fost scrise ca un fel de mic exercițiu de compoziție înainte de Sonata a III-a și este o piesă pentru vioară solo, deci fără pian, absolut extraordinară.


Pe scenă vă veți afla alături de pianista Angela Drăghicescu. Cum este colaborarea cu aceasta?

Angela este o forță a naturii, care a inițiat și organizat acest concert pe lângă alte serii de concerte omagiale pentru aniversarea nașterii lui Dinu Lipatti. Ne înțelegem foarte bine. Noi locuim pe coaste diferite în Statele Unite, dar asta nu ne-a împiedicat să comunicăm din prima secundă și muzical și personal foarte, foarte bine.


Interviu realizat de Radu Mihalache