Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violonista Irina Mureșanu

Publicat: luni, 17 Iulie 2023 , ora 10.26

Doamnă Irina Mureșanu, v-aș ruga să ne povestiți cum a decurs European Orchestra Programme for Skilled Young și cine au fost participanții la program?

Îmi pare foarte bine să revin la București cu această orchestră a Institului Fame's, un proiect care face parte din programul cultural Europa Creativă. De fapt, acum sunt încă în Skopje. Fame's este unul dintre cele mai mari studiouri de înregistrări din Europa, care este în activitate non-stop, iar acest seminar pe care l-am început pe data de 8 iulie este printre inițiativele acestui studio, Fame's Institute, care are ca scop de a oferi tinerilor muzicieni experiența unui muzician profesionist. În cazul nostru însă, nu numai cea de a fi parte dintr-o echipă de muzicieni care înregistrează într-un studio absolut profesional, dar și de a oferi publicului două concerte cu programul care se numește Corzi în jurul lumii - Strings Around the World. Un program modelat după concertul meu de vioară solo, Patru strune în jurul lumii, poate mai elegant ar fi să-l numim Strunele în jurul lumii. Acesta este un program care va oferi publicului o varietate extraordinară de stiluri muzicale, o experiență absolut extraordinară pentru tinerii muzicieni, violoniști, violiști, violonceliști și contrabasiști din diverse țări din Europa, Croația, Bosnia, Macedonia, România, Polonia, Spania, Franța și Portugalia. Avem implicați în proiect compozitori din Europa de Vest și Est, din Orientul Mijlociu, din Asia, din America de Sud și America de Nord. Am avut în fiecare zi repetiții duble, un program foarte intens. De asemenea, repetiții și înregistrări cu prezențele diverșilor compozitori, ori prezențe virtuale. Am avut întâlniri pe Zoom cu Vresa Vali, compozitor iranian și Karim Rustom, compozitor sirian, dar și prezența foarte benefică a compozitorului irlandez Dave Flynn, care a venit aici de ieri și a lucrat cu echipa de violoniști. Piesa lui este o lucrare pentru ansamblu de viori și pe care am înregistrat-o.

Așteptăm cu nerăbdare să prezentăm acest concert, Strune în jurul lumii în festivalul de la Ohrid, serie de evenimente care s-a deschis prin prezența sopranei Angela Gheorghiu. Noi facem parte din seara românească. Fiecare seară a festivalului are o altă naționalitate și naționalitatea a fost desemnată, dat fiind că eu sunt româncă. Participarea mea la acest concert are loc sub diferite forme, ori ca solistă, ca dirijoare sau ca lider al echipei de instrumentiști. Deci a fost o experiență extraordinară, în care fiecare membru al ansamblului are un solo, fiind o echipă în care colegialitatea muzicală contează foarte mult. Am văzut că în aceste câteva zile s-au închegat multe prietenii și legături profesionale care sper că vor continua pentru decenii de acum încolo. La București, concertul nostru va fi prezentat de Institutul Francez pe data de 18 iulie, la ora 19.00, în sala Universității de Muzică de pe Știrbei Vodă. Vă așteptăm cu mare drag la acest concert. Intrarea este liberă și sperăm că vom avea public de toate vârstele și toate gusturile muzicale. Vă promitem că în acest program va fi câte o piesă pentru toată lumea.


Interviu realizat de Ana Sireteanu