Interviuri Înapoi
AUDIO. Interviu cu violonista Ioana Cristina Goicea
Muziciana este solista concertului Orchestrei Naționale Radio, vineri, 15 martie. Conducerea muzicală va fi asigurată de dirijorul britanic Kerem Hasan.
Ioana Cristina Goicea, cum ați descrie relația cu Orchestra Națională Radio?
Este o relație deosebită. La radio, sunt invitată aproape în fiecare an și de fiecare dată simt conexiunea cu ansamblul. Mă bucur foarte mult să aud orchestra întotdeauna în creștere și de-abia aștept concertul de vineri seara, 15 martie, împreună cu dirijorul Kerem Hasan.
Cu dirijorul tocmai ce ați avut prima repetiție. Cum ați descrie prima colaborare cu acesta?
Extraordinară, foarte intensivă și am simțit că suntem amândoi pe aceeași lungime de undă cu lucrarea aceasta. Pot spune că am lucrat exact la ceea ce mi-am imaginat înainte de această primă întâlnire, iar aceste lucruri s-au materializat exact așa în repetiție, deci a fost o repetiție foarte bună.
Care sunt dificultățile concertelor pentru vioară din creația lui Béla Bartók, în special ale celui de-al doilea, pe care îl veți interpreta vineri?
Cele două concerte de Bartók sunt foarte diferite. Primul concert este scris la tinerețe, mult mai scurt, liric, are cu totul alt caracter, iar cel de-al doilea concert este o lucrare complexă, deosebit de dificilă și frumoasă. Mă regăsesc 100% în această muzică, când o cânt simt că este parte din mine.
Ce loc ocupă creația compozitorului în repertoriului dumneavoastră? Cum abordează Bartók vioara?
El scrie întotdeauna extrem de dificil, dar în același timp, extrem de bine, indiferent dacă vorbim despre lucrări pentru vioară, alte instrumente sau de lucrări orchestrale. Niciodată nu îi este milă, să spunem așa, de solist și muzicieni. Din punct de vedere tehnic mă simt extraordinar cu această muzică. Cred că este o lucrare a contrastelor, iar acest lucru mă încântă cel mai mult la muzica lui Bartók.
În luna ianuarie, în cadrul Galei Premiilor MUSICRIT, CD-ul intitulat „George Enescu”, pe care l-ați înregistrat împreună cu Daria Tudor și Andrei Ioniță, a fost desemnat Discul anului 2023. Ce însemnătate are acest premiu pentru dumneavoastră și cum ați descrie colaborarea cu cei doi muzicieni?
Este o mare onoare pentru noi să primim acest premiu. A înregistra un CD este întotdeauna o muncă, cu totul altceva decât a cânta un concert. Este altfel de muncă, una de ansamblu, o muncă cu multă atenție la detalii, iar această distincție înseamnă că munca noastră este răsplătită la cel mai înalt nivel. În ceea ce privește colaborarea cu Andrei Ioniță și Daria Tudor, pot spune că suntem ca frații, deci, practic, o familie.
Ce alte evenimente cuprinde agenda dumneavoastră pentru perioada următoare?
Chiar m-ați prins într-o perioadă deosebit de plină. Săptămâna aceasta sunt aici, la Sala Radio, iar săptămâna viitoare voi fi în Japonia pentru un turneu de recitaluri și masterclass-uri. Direct din Japonia voi pleca în Germania, unde voi susține un alt turneu, în care voi interpreta Concertul de Brahms. După acel turneu vor urma câteva zile de predat la Viena și după aceea un alt turneu, în care voi dfi solista Concertului de Beethoven, tot în Germania. La începutul lui mai o să am un recital cu pianistul Josu de Solaun în Spania, iar în luna iunie voi fi pentru prima dată la festivalul Naantali din Finlanda, care este un festival foarte cunoscut. Acum, în martie, aprilie, mai și iunie, să spunem așa până în vară, sunt niște luni pline pentru mine, unde voi fi foarte mult pe drum, în foarte multe țări.