ACUM:
1.00
Notturno
Produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio.
Urmează: 7.00 Allegro... de weekend Un matinal clasic, într-un tempo vivace.
Apoi: 9.50 Promo Informații despre evenimentele partenerilor noștri.

Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violonista Ioana Cristina Goicea

Publicat: miercuri, 14 Iunie 2017 , ora 11.24

Concursul internațional de vioară "Michael Hill", desfășurat în Queenstown, Noua Zeelandă, și-a anunțat câștigătorii, după etapa finală desfășurată în 10 iunie. Câștigătoarea premiului I este violonista Ioana Cristina Goicea, în vârstă de 24 de ani. Detalii am aflat de la artistă:


Ioana Cristina Goicea, tocmai ați câștigat Concursul Internațional "Michael Hill" din Queenstown, Noua Zeelandă. Ce înseamnă această experiență pentru dumneavoastră?

Este ceva extraordinar! N-am nici măcar cuvinte să spun. Este un pas important în cariera mea, care a venit la timpul potrivit. Premiul acesta are foarte multe avantaje. Voi avea un turneu foarte mare de concerte în Australia și Noua Zeelandă la anul, o producție de CD - care, poate, este unul dintre cele mai importante lucruri - și multe altele.


Mă gândesc că a fost o cale destul de dificilă să ajungeți aici și să câștigați. Ce a presupus participarea la acest concurs?

Eu la concursul acesta am mai participat acum patru ani; am câștigat premiul al V-lea și de-atunci, dacă-mi aduc aminte, mi-am dorit enorm să revin și să reușesc să câștig. Bineînțeles că s-au schimbat foarte multe în acești patru ani. este ceva extraordinar care mi s-a întâmplat acum și sunt foarte, foarte recunoscătoare și fericită.


Din câte știu, etapele au presupus interpretarea unor lucrări de tip diferit - cvintet cu pian și concert. Ce lucrări ați interpretat?

Cvintet de coarde de Mozart. A fost un repertoriu foarte divers, de la Bach până la piesă modernă, din secolul XXI, muzică de cameră… Etapa a treia a constat în Cvintet de Mozart, ceea ce pentru mine este unul ditnre cele mai improtante lucruri, fiindcă eu cred că un artist complet trebuie să fie și un muzician de cameră, și un solist, să le aibă pe toate acestea împreună. Cred că numai să cânți ca solist nu este de ajuns, fiindcă muzica de cameră ne îmbogățește. Și, bineînțeles, sonate cu pian, concert cu orchestra… Au fost patru etape în Noua Zeelandă, plus etapa de dinainte: înregistrarea cu dvd. Este foarte dificilă această etapă fiindcă acolo trebuie să fie aleși numai 16 și vă închipuiți câți se înscriu; asta e prima etapă, pentru a intra în concurs.


Și mă gândesc că a fost și mai dificil neavând contactul direct cu juriul, ci fiind doar o înregistrare trimisă.

Este o audiție blind; nu se știe cine cântă, numai se aude. Trebuie să fie o înregistrare foarte bună care să te reprezinte și, bineînțeles, este o înregistrare live. Eu am făcut dvd.. nu există nici un fel de tăieturi… exact ca-n concert.


Cum au fost ceilalți concurenți din competiție?

Foarte buni! Eu, sincer, nu ascult pe altcineva, dar îi cunosc pe unii dintre ei - ne cunoaștem și de la alte concursuri, sunt premianți și la alte concursuri. Toată lumea a fost foarte bine acolo, foarte bună, nivelul aste foarte înalt la concursuri, după cum știți.


Citeam pe site-ul competiției că premiul constă și într-un program de dezvoltare a carierei. Ce înseamnă asta?

Încă nu știu nici eu exact cum va funcționa asta, dar organizatorii concursului deja sunt în contact cu mine ca să organizăm pentru anul următor. Încă nu știu cum se va desfășura, dar cu siguranță voi primi suport de la ei. Acest program depinde foarte mult și de mine, fiindcă și eu singură mă ajut să mă dezvolt în carieră.


Ce proiecte ai pentru viitorul apropiat?

Concerte, acum, în Germania, recitaluri. Și, în octombrie anul acesta o să am un turneu de debut în Olanda, printre care și un recital la Concertgebouw, "New masters on tour" se numește. Multe concerte, deocamdată.
Interviu realizat de Radu Mihalache