Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violonista și dirijoarea Luminitza Petre

Publicat: luni, 10 Februarie 2020 , ora 12.33

Orchestra de Cameră Radio va concerta alături de violonista și dirijoarea Luminitza Petre. Detalii despre concert aflăm de la protagonista serii.

Cum s-au desfășurat repetițiile?

Bine, foarte intens. Muzicienii sunt foarte angajați cu empatie și cu energie. Mă bucur foarte mult să revin după mulți ani. Am și imprimat concertele de Myslivecek, cu Orchestra de Cameră Radio, acum 10 ani, cred și este foarte frumos să revăd muzicienii. Mulți sunt foarte tineri.


Programul serii va începe cu concertul nr. 6 pentru vioară și orchestră de Maddalena Lombardini Sirmen. Ce ar trebuie să știe publicul despre această lucrare înaintea concertului de miercuri?

Este vorba de lucrarea unei compozitoare celebre, Maddalena Laura Lombardini Sirmen. Sirmen este numele după soțul ei, un violonist german Lodovico Sirmen. Este o violonistă contemporană cu Mozart, școlită la Ospedali, în Veneția, una dintre cele mai renumite școli pentru fete. A corespondat cu Tartini, în privința tehnicii de arcuș baroc. Există scrisori celebre cu Laura Lombardini. Era foarte respectată de Tartini și tatăl lui Mozart, Leopold Mozart, pomenește într-o scrisoare către fiul lui, Wolfgang și mama, că a ascultat un concert foarte frumos de Laura Lombardini Sirmen. Este o personalitate care m-a atras foarte mult prin indepedența ei și prin virtuozitate. A scris șase concerte pentru vioară, așa cum era moda timpului, ca și Myslivecek. Sunt concerte foarte virtuoase și surprind prin inventivitatea muzicală și formă. Este un concert care merită ascultat și este cântat în primă audiție în România.


Din punct de vedere dirijoral, care este viziunea dumneavoastră asupra programului serii? Presupun că dublul rol de solist și șef de orchestră vă oferă oportunitatea de a avea o abordare unitară în acest sens.

Programul a fost ales în aria contemporanilor lui Mozart și programul se încheie cu Simfonia de Mozart, atât de iubită de public și m-am gândit pentru că Beethoven se dirijează și se cântă foarte mult, anul acesta, Mozart ar fi frumos. Am cântat această lucrare ca și concert-maestru și este foarte important ce simți când cânți. Sunt momente de mare forță spirituală. Cred că se poate exprima foarte mult în această simfonie.


Interviu realizat de Petre Fugaciu