Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violonista Alexandra Bobeico

Publicat: luni, 19 Februarie 2018 , ora 16.21

Violonista Alexandra Bobeico și pianista Clementina Ristea Ciucu susțin un recital marți, 20 februarie 2018, în Sala mică a Ateneului Român. De la ora 19,00, muzicienele vor interpreta Sonata KV 301 în Sol major de Wolfgang Amadeus Mozart, Sonata nr. 3 op. 45 în do minor de Edvard Grieg, Sonata nr. 9 Kreutzer de Ludwig van Beethoven și Capriciul după Studiul în formă de vals de Camille Saint-Saëns, lucrare semnată de Eugène Ysaÿe.
Violonista Alexandra Bobeico, născută în anul 1996, este câștigătoarea Premiului I la prestigiosul Concurs Concertino Praga, în 2013, și în prezent studiază la Universitatea Mozarteum din Salzburg. Iar pianista Clementina Ristea Ciucu este asistent universitar la Facultatea de Interpretare a Universității Naționale de Muzică din București.
Recitalul celor două muziciene are loc în cadrul Stagiunii de marți seara organizată de Filarmonica George Enescu.

Detalii despre acest recital ne-a oferit violonista Alexandra Bobeico:


M-am gândit să aleg pentru programul de la Ateneul Român piese de stil diferit. Sunt lucrări frumoase care-mi sunt foarte dragi și mă bucur că am ocazia să le prezint publicului. Din acest program cred că Sonata Kreutzer de Beethoven ar fi cea mai dificilă lucrare, pentru că presupune nu numai dificultate tehnică în mod special. Beethoven avea un mod de gândire pianistic, dar și o dificultate muzicală, cerând multe lucruri ieșite din comun; de exemplu, accente acolo unde nu s-ar face în mod obișnuit. Dar, fiecare lucrare pune problemele ei. Sonata de Grieg este cea mai apropiată de stilul meu, însă este foarte schimbătoare și uneori e greu să ții pasul. În Sonata de Mozart mă simt cel mai confortabil, din moment ce studiez la Salzburg, orașul natal al compozitorului, iar acolo Mozart se studiază cu foarte mare atenție, în special la detalii. Iar Ysaye e… Ysaye: foarte dificil tehnic, dar în același timp trebuie să-l scoți tot vals, deci greu.


În recitalul de la Ateneu veți colabora cu Clementina Ristea Ciucu, o pianistă cu care știu că ați mai cântat. Cum ați descrie această colaborare?

Cu Clementina m-am simțit întotdeauna foarte bine pe scenă, foarte liberă. Este o pianistă și o persoană extraordinară și îmi face mare plăcere să colaborez cu ea de fiecare dată. Am și învățat foarte multe de la ea.


Așa cum spuneați, în această perioadă studiați la Universitatea Mozarteum din Salzburg. Vă rog să ne povestiți un pic cum decurge viața muzicală acolo și cu ce profesori studiați.

Studiez la clasa profesoarei Lily Francis. Salzburg e un oraș foarte important în domeniul muzicii și acolo avem foarte multe oportunități: sunt festivaluri, concerte, concursuri, masterclass-uri și mă bucur de această experiență, învăț multe. Voi continua să lucrez mult și poate voi începe să particip la concursuri pe viitor. Mă mai gândesc. Voi avea și niște concerte la Salzburg; primul va fi în martie. Mă pregătesc!

Interviu realizat de Larisa Clempuș