Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violoncelistul Ștefan Cazacu

Publicat: joi, 10 Septembrie 2020 , ora 11.00


Violoncelistul Ștefan Cazacu va reprezenta România în urma votului juriului în semifinala Concursului Internațional ”George Enescu”, programată în mod excepțional în luna mai a anului viitor. Bună dimineața, Ștefan, și felicitări pentru această reușită!

Bună dimineața! Mulțumesc.


Cum ai primit această veste?

Foarte bine, aș putea spune. Eram împreună cu câțiva prieteni și am așteptat să se dea rezultatele, la ora 8. Noi am ieșit la o bere, că tot era foarte cald, și numai bine că am primit și vestea bună în timp ce savuram și sărbătoream.


Deci ați putut să vă bucurați chiar în momentul în care ați aflat rezultatul!

De două ori mai mult, da!


Spune-ne, te rog, cum și cât te-ai pregătit pentru concurs?

Totul a început în perioada de carantină. Atunci cred că a fost... atunci am realizat că am suficient timp și chiar pot să profit de el și să studiez programul de concurs. Cred că în luna mai au început înscrierile, iar pe 1 mai m-am înscris și cam patru luni intense au fost pregătitoare, iar două luni înainte, ca să văd exact dacă am timp să fac tot programul.


Așadar, perioada de restricții să spunem că te-a și ajutat să te poți concentra mai bine pe ceea ce aveai de făcut?

Nu că m-ar fi ajutat... Dar dacă n-ar fi fost perioada aceea, eu cred că nu mă înscriam la concurs.


Aveai alte proiecte în derulare?

Da. Aveam un turneu național, mai aveam câteva concerte dintre care unul trebuia să fie la Radio, apoi la Cluj, la Iași și cu programe diferite. Iar dacă nu ne închideau pe toți, atunci nu cred că aveam cum să fac.


Spune-ne și cum s-au desfășurat etapele de până acum? A trebuit să pregătești niște înregistrări, nu-i așa?

Așa este. După ce le-am trecut cu pianul în minirecitaluri în exterior, am vorbit la Conservaror. Au fost foarte drăguți și ne-au oferit Sala ”George Enescu” a UNMB, cu sunetist și cameraman. A trebuit în trei zile, maxim cinci ore în fiecare zi, să realizăm conținutul celor două etape.


Programul a fost la alegerea ta?

Da. Cred că am ales ce mi se potrivea. Am ascultat și celelalte înregistrări ale colegilor de la concurs și, de fapt, ne alegem ce ni se potrivește cel mai bine ca să arătăm cât mai mult.


Și ce anume ți s-a potrivit cel mai bine?

Depinde de piesă. Unele erau, într-adevăr, impuse, cum ar fi în etapa I; Adaggio și Allegro a fost impus pentru toată lumea. Studiul, de asemenea, puteam să aleg între cinci sau șase studii; eu am ales Studiul 20 de David Popper, care cred că mi s-a potrivit cel mai bine. Haydn, la fel, ori în Do major, ori în Re major.


Știu că ai și înregistratat Concertele lui Haydn.

Da. Și mi-am ales Re majorul pentru că în ultimul an l-am cântat mai des decât Do majorul și m-am simțit mai în siguranță pe el. În etapa a II-a, sonatele moderne; aveam de ales între cinci sonate. Eu mi-am ales Sonata de Ligeti; aceea îmi place cel mai mult.


O cântasei înainte?

Da, am și înregistrat-o pentru că am trimis-o pentru înscriere la concurs. La fel, de ales între Sonata de Brahms în mi minor sau în Fa major. Mie mi-a plăcut Fa majorul în mod special și am ales-o pe aceasta. Iar, bineînțeles, la piese de virtuozitate aveam de ales între trei sau patru piese. Mi-am ales David Popper – Dansul elfilor.


Pentru etapele următoare ce pregătești? 

Da. A trebuit la început, de când ne-am înscris la concurs a trebuit să trimitem programul integral. Enescu – Sonata a II-a, obligatorie pentru toată lumea, și m-am gândit că ar merge foarte bine în același recital Sonata de Șostakovici.


Iar pentru concertul cu orchestra?

Pentru concertul cu orchestra – Dvorak.


În final, aș vrea să ne spui și ce alte proiecte mai ai până la semifinala concursului? Dacă acele concerte pe care le aveai programate se vor reprograma.

Câteva concerte, într-adevăr, s-au reprogramat. Iar acum, perioada aceasta pot să spun că s-a umplut. O să avem un turneu cu Violoncellissimo, cu formația de violoncele, prin țară în luna octombrie. O să mai am de cântat cu formația PlaCello, o formație nouă, un cvartet de violoncel; o să avem un turneu în țară. La Radio o să am de cântat în decembrie, sper să se țină, să ne dea voie în sală să cântăm. Iar săptămâna viitoare o să cânt într-un festival, Vibrate! Festival, la Brașov – simfonii de Beethoven în aranjament cameral.


Ștefan Cazacu, îți mulțumim foarte mult pentru tot ceea ce ne-ai povestit și îți urăm cu toții mult succes mai departe!

Să fie! Mulțumesc pentru invitație.

Credit foto: Cristina AntiBobe

Interviu realizat de Andreea Kiseleff