Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violoncelistul Ștefan Cazacu

Publicat: miercuri, 5 August 2020 , ora 12.01

Orchestra Română de Tineret, dirijată de Cristian Mandeal, susține joi, 6 august 2020 un concert în cadrul Festivalului Vară Magică. Despre acest eveniment, cât și despre condițiile în care se desfășoară concertele în această perioadă, vorbește violoncelistul Ștefan Cazacu, solistul serii. 


Cum ați primit invitația de a cânta în cadrul Festivalului Vară Magică, ținând cont de faptul că ediția de anul acesta se desfășoară în aer liber?

Eu am mai colaborat cu domnul Dorin Ioniță, organizatorul Festivalului Vară Magică, și anul acesta, pentru că este foarte greu să conduci un festival mai ales sub acest virus care ne cam lovește, am primit invitația în urmă cu aproximativ o lună și m-am bucurat foarte tare. Chiar m-am bucurat că am fost invitat să cânt.


Cum vă pregătiți înaintea unui astfel de concert organizat în condiții speciale? A intervenit ceva diferit în rutina dumneavoastră?

Pregătirea psihică ... pentru a cânta în aer liber trebuie o cu totul altă stare mentală, o pregătire mentală mai mult decât fizică. În sala de concerte temperatura este constantă, intervin factori cum ar fi publicul, emoțiile... Problema în aer liber de fapt afectează mai mult instrumentul; având o temperatură instabilă, mai ales vara, când vor fi peste 30 de grade afară, instrumentul ar putea răspunde total diferit față de cum ar răspunde într-o sală de concert. În rest, pregătirea a fost exact aceeași: studiu, ascultat muzică să-mi mai fac niște idei, dar cam 95% a fost aceeași pregătire.


Cum arată repetițiile, prin comparație cu cele de dinainte?

Destul de obositoare, având în vedere că facem repetițiile purtând mască. Trebuie să recunosc, noi, la instrumente, nu neapărat de suflat, dar și la cordari, depunem un efort fizic destul de mare, iar când nu ne putem oxigena cum trebuie creierul, se simte acest lucru și obosim un pic mai repede. Iar având masca, ce nu ne permite să respirăm cum ar trebui, la un moment dat se simte căldura mai puternic, se simte lipsa oxigenului, dar facem tot posibilul să fie cât mai bine.


Spuneți-ne, ce interpretați dumneavoastră?

Eu o să interpretez Concertul nr.2 de Joseph Haydn în Re major, o capodoperă violoncelistică. Comparând cu primul concert de Joseph Haydn, în Do major, acesta este mult mai greu nu doar muzical, ci și tehnic. Este foarte frumos și sper ca publicul să fie mulțumit.


Ce cuprinde agenda dumneavoastră în perioada următoare?

Exceptând concertele de pe 5 și de pe 6 august, o să mai am un recital scurt pe data de 14 august. Pe data de 15 august o să cânt împreună cu Ansamblul Violoncellissimo. Pe data de 18 august o să am un recital, din nou, la Sinaia, urmând să fac înregistrările pentru Concursul George Enescu până pe data de 24 august, când trebuie să predau materialul organizatorilor.


Interviu realizat de Alexandra Scumpu