Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violoncelistul Răzvan Suma

Publicat: luni, 13 Aprilie 2020 , ora 13.01

Pentru că nu îi mai putem asculta cântând live (decât online), ne-am gândit să aflăm ce fac în această perioadă de distanțare socială muzicienii noștri. Iată ce ne-a spus violoncelistul Răzvan Suma - solist al Orchestrelor Radio România:

Trecem cu toții printr-o perioadă dificilă sau, cel puțin, neobișnuită. Cum petrece Răzvan Suma aceste săptămâni?

De obicei, sunt destul de pozitiv. Și în cazul acesta pornesc cu avantajele, pentru că dezavantajele sunt văzute de toată lumea. Sunt momente nesperate și timp nesperat de stat cu copiii, iar ăsta e un avantaj extraordinar pentru mine, un timp pe care nu l-am avut niciodată, un timp pe care mi-l doream și un timp de care copiii mei și eu, bineînțeles, avem nevoie. Ar mai fi multe avantaje: timp de studiu, timp de aplicații la programe de finanțare... Fac de toate, nu stau absolut deloc. Predau pentru Universitate online și sunt impresionat de rezultatele pe care le are acest tip de predat. În rest, negativ, bineînțeles că suntem loviți cu toții. Ceea ce mă deranjează este o atitudine nesolidară în societate. Chiar mass-media promovează această învrăjbire între cei de la stat, cei de la privat... Eu cred că în momentul acesta ar trebui să fim conștienți că toată lumea este afectată, toată lumea pierde bani. Dacă e cineva interesat, în luna martie mi s-au anulat 11 concerte. Sper totuși să trecem cu bine peste acest moment foarte dificil.


Și pentru că ați pornit totuși într-o notă pozitivă, v-ați gândit deja care sunt primele lucruri pe care le veți face după această perioadă?

Depinde când se termină perioada, pentru că eu am planuri și pe începutul lui iunie, dar cred că ele deja pot fi considerate anulate sau amânate. Acel turneu din martie cu Ansamblul PlaCello, care ar fi trebuit să aibă 7 concerte, l-am mutat în noiembrie. Dacă se termină în iulie, atunci cu siguranță vom participa cu toții la evenimente din iulie. Asta înseamnă că masterclass-ul IconArts se va întâmpla, unde am o poziție de director artistic. Trebuie precizat un lucru: sportul, muzica și arta vor fi deschise ultimele. Noi ne-am închis primii și vom fi deschiși ultimii. Deci, impactul la nivel social în această zonă va fi unul imens.


Interviu realizat de Andreea Kiseleff