Interviuri Înapoi
AUDIO. Interviu cu violoncelistul Radu Sinaci, invitatul zilei la Musica viva
Asociația Culturală D'a Camera a lansat săptămâna trecută un apel deschis de participare la primul ansamblu orchestral online din România - Orchestra D'a Camera online, o parte a Proiectului "Povestea primei simfonii", având în prim-plan Simfonia în La major de George Stephănescu.
L-am invitat în direct prin telefon pe violoncelistul Radu Sinaci, președintele Asociației D'a Camera și membru al Orchestrei de Cameră Radio, pentru a ne spune mai multe.
Bună dimineața, Radu.
Bună dimineața și mulțumesc pentru invitație!
Pentru început, aș vrea să te întreb cum a pornit ideea acestui prim ansamblu online din țara noastră?
După regula "Nevoia ne învață!", pandemia ne-a arătat că cele mai bune refugii sunt tot în muzică, chiar și online. Și-atunci, în sensul acesta, pentru că toată lumea în primă instanță s-a mutat în mediul online, am găsit oportun ca primul ansamblu orchestral exclusiv online, destinat exclusiv tinerilor, să-l facem pe calapodul proiectului pe care-l desfășurăm acum, respectiv Simfonia lui George Stephănescu. Pe de-o parte, din dorința de a populariza și în rândul tinerilor prima simfonie românească, iar pe de altă parte pentru a răspândi creația românească în general. Pe lângă cântatul efectiv, tinerii care vor participa la acest ansamblu online vor beneficia și de un training în materie de muzică și, mai ales în materie de creația compozitorului George Stephănescu, oferit printre alții și de Tiberiu Soare și de Andreea Kiseleff, care sunt parte din minunatul nostru proiect, pentru că povățuirea în afara cântatului are cel puțin la fel de mare importanță pentru dezvoltarea personală și integrativă a unui tânăr, ca și cântatul efectiv.
Așa este, eu vă mulțumesc și pe această cale că m-ați invitat să particip la acest proiect. Vorbeai despre tineri, Radu, spune-ne, mai exact, cine se poate înscrie?
La ansamblul orchestral online sunt invitați muzicieni până la vârsta de 28 de ani, pentru că inițial ne-am gândit la elevi și studenți dar ne-am dat seama că studenți pot fi și la master, și la doctorat etc. Și-atunci, am considerat oportun ca vârsta să fie până la 28 de ani.
Spuneai că tinerii muzicieni vor beneficia de traininguri. Cum se va desfășura, mai exact, proiectul? Care sunt etapele înainte de momentul final?
Bineînțeles că vom începe cu înscrierile, după care va exista o sesiune de discuții și de povățuire informațională pe domeniul cântatului efectiv; o parte dintre colegii noștri de la Orchestra de Cameră Radio va oferi această ghidare. Cântatul în orchestră necesită de foarte multe ori un anumit mentorat, care este binevenit și din partea elevilor și a studenților, pentru că nu de puține ori învățăm foarte multe lucruri chiar și de unde nu ne așteptăm. Și iată că în acest sens avem o resursă extraordinară în rândul colegilor, pentru că au o experiență extraordinar de mare. Asta, pe de-o parte. Pe de altă parte, în următoarea etapă, vor primi povățuire pe partea biografică și generală a compozitorului George Stephănescu, pentru a ne familiariza mai mult cu el. Este unul din marii necunoscuți, din păcate, ai istoriei muzicii românești și cred că nu vorbim îndeajuns de el. Mă refer la noi, ca muzicieni. Și nu-l cântăm îndeajuns. Și-atunci, o prezentare mai bună, o popularizare mai bună niciodată nu este prea mult.
Te rog să ne spui până când se pot face înscrierile?
Înscrierile se pot face până pe 24 octombrie, după care lucrurile vor începe să se desfășoare după cum am zis. În primă instanță, o întâlnire pe zoom, pentru că am vrea să păstrăm partea aceasta de online de la cap la coadă - și discuțiile, și pregătirile vor fi tot pe zoom. Am găsit oportun să evităm contactul direct pentru că, iată, pandemia se întâmplă din nou și nu a încetat să ne surprindă.
Aș fi vrut să menționăm amintim faptul că Orchestra de Cameră Radio a interpretat recent, în cadrul Proiectului "Povestea primei simfonii", această creație de George Stephănescu la Sala Radio, așa că o aveți proaspăt în memorie. De aceea, aș vrea să te întreb ce anume face interesantă această lucrare pentru tinerii interpreți? Desigur, în afara faptului că este prima creație în genul simfonic din țara noastră.
Două lucruri fac această lucrare extraordinar de interesantă. Pe de-o parte, faptul că este prima simfonie din istoria muzicii românești, iar, pe de altă parte, conține un limbaj universal. Adică nu este bazată pe folclorul românesc. De exemplu, Uvertura națională pe care am interpretat-o în iunie, în același concert, este exclusiv bazată pe folclorul românesc și sună extraordinar. În schimb, iată că în Simfonie George Stephănescu a încercat un limbaj universal care eu cred că i-a reușit. Dacă nu am ști cine este compozitorul, cred cu bucurie că poate sta lângă orice compozitor european de secol XIX.
Mulțumim foarte mult, Radu Sinaci, mult succes! Și așteptăm, desigur, să ascultăm primul ansamblu orchestral online din România - Orchestra D'a Camera online. Momentul final al acestui proiect va fi difuzat în data de 28 octombrie, de la ora 19.00, pe site-ul oficial dacamera.ro și pe paginile de socializare dedicate proiectului.