Interviuri Înapoi
AUDIO. Interviu cu violoncelistul Marin Cazacu, director general al Filarmonicii "George Enescu" din București
În perioada 1-5 iulie 2022, are loc prima ediție a Athenaeum Summer Festival organizat de Filarmonica "George Enescu" din București.
Domnule Marin Cazacu, sunteți inițiatorul primului festival al Filarmonicii "George Enescu" - Athenaeum Summer Festival. De ce era necesar un festival de vară al muzicienilor Filarmonicii bucureștene, la finalul stagiunii?
Și nu oricum, pentru că are o denumire specială acest festival, se numește Athenaeum Summer Festival. Foarte multă lume știe că la Ateneul Român are sediul Filarmonica "George Enescu", instituție publică finanțată de către Ministerul Culturii, dar mai puțină lume știe că Ateneul Român este un brand național care trebuie asociat cu ceea ce se întâmplă în interiorul lui - concerte de muzică clasică și nu numai. De aceea, acest festival vine să întărească ideea că cele două brand-uri naționale - Ateneul Român și Filarmonica "George Enescu" - oferă publicului iubitor de muzică, și numai muzică clasică, pentru că, de data aceasta, ceea ce propunem noi ca și repertoriu este un program extrem de atractiv și deschizător de noi portițe de comunicare a muzicii către un public cât mai divers față de ceea ce a avut până acum Filarmonica "George Enescu". Până acum, am avut un public cunoscător, iubitor de repertoriu clasic; de data aceasta, ne deschidem și către alte categorii de public, prin acest festival.
Vom avea și un concert special educativ pentru refugiații din Ucraina, dar și pentru tinerii bucureșteni, pe data de 2 iulie, la ora 12.00. Corul Academic al Filarmonicii va avea un concert pe data de 3 iulie, la ora 19.00, cu un program pe care nu l-au abordt niciodată; de la muzica sud-americană, cu lucrări celebre din repertoriul lui Ginastera și Villa-Lobos, dar și repertoriu din creația lui Vangelis, de exemplu, care ne-a părăsit în urmă cu ceva timp.
De asemenea, cele două entități alte Filarmonicii "George Enescu", din cadrul Orchestrei simfonice - orchestra de coarde, care-i reunește pe toți instrumentiștii de la instrumentele cu corde, și orchestra de suflători, cu denumirile de Athenaeum String Orchestra și Athenaeum Wind Orchestra - vor avea programe extrem de atractive, pentru ca muzicienii din cadrul acestor orchestre să fie văzuți altfel și asociați cu faptul că muzica bună și, mai ales, muzica în general este accesibilă tuturor.
Eu consider că programele sunt pe placul tuturor, cu o notă estivală puternică și, cum să spun... toată lumea trebuie să descopere că, de fapt, Ateneul Român și Filarmonica "George Enescu" își asociază numele pentru a deschide porțile pentru un alt public.
Care sunt numele cele mai relavante care vor urca pe scena Ateneului?
În primul concert în vom avea pe diriorul Emil Tabakov, un aristocrat al baghetei din Bulgaria, care îl va avea ca solist pe un câștigător al Concursului Internațional "George Enescu" la secțiunea vioară, Vikram Sedona.
De asemenea, în cadrul concertului din data de 2, pentru refugiații din Ucraina, avem formații camerale din cadrul Orchestrei simfonice, formații de cvintete, cvartete, care vor cânta lucrări spuse ca o poveste muzicală, cu traducere și prezentare și în limba ucraineană.
În data de 3, Corul Academic dirijat de maestrul Iosif Ion Prunner îi va avea ca invitați soliști pe soprana Celia Costea, tenorul Hector Lopez și harpista Amalia Bâldea.
În data de 4 iulie, Athenaeum String Orchestra va fi dirijată de maestrul Tiberiu Soare și-l va avea ca solist pe cel mai cunoscut și mai apreciat violonist ceh, Josef Spacek.
Iar în ultima seară, Athenaeum Wind Orchestra dirijată de maestrul Adrian Petrescu îl va avea ca oaspete pe trompetistul german Daniel Crespo. Repertoriul pe care-l vor prezenta publicului va fi extrem de atractiv, pornind de la muzica de film a celebrului compozitor american John Williams și până la muzica spaniolă care atrage atât de mult publicul, pentru că sunt prezentate la instrumentele de suflat, cele mai potrivite pentru aceste genuri muzicale.
Vă doriți ca Athenaeum Summer Festival să devină o manifestare culturală anuală?
Da, ne dorim acest lucru pentru că, așa cum am spus, dorim să se întărească în conștiința bucureștenilor ideea că la Ateneu se întâmplă lucruri pentru toate categoriile de public, nu numai pentru cei care sunt pregătiți să asculte muzică.
Iar Athenaeum Summer Festival este în perioada de vară pentru ca cei care încă n-au descoperit nici minunata clădire a Ateneului Român, nici calitățile extraordinare ale muzicienilor Filarmonicii "George Enescu", să o poată face cu această ocazie.
Când revine Filarmonica bucureșteană din vacanță? Ați putea să ne dezvăluiți câteva evenimente din stagiunea viitoare?
Stagiunea pornește în data de 6 octombrie 2022, iar în luna septembrie va avea loc în incinta Ateneului Român Concursul Internațional "George Enescu", cu toate secțiunile pe care le-a avut dintotdeauna - vioară, violoncel, pian și compoziție.
Deci, luna septembrie este dedicată în totalitate Concursului Enescu, iar din luna octombrie începe stagiunea Filarmonicii "George Enescu".