Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violoncelistul David Geringas

Publicat: miercuri, 7 Septembrie 2016 , ora 11.07

În 7 septembrie 2016, sub cupola Ateneului Român va susține un recital extraordinar violoncelistul David Geringas, acompaniat de pianistul Ian Fountain. Muzicianul lituanian a studiat violoncelul cu Mstislav Rostropovich și,în 1970,a câștigat medalia de aur la Concursul Ceaikovski de la Moscova. Recitalul face parte din programul Concursului Internațional George Enescu, unde artistul este membru al juriului la Secțiunea Violoncel. Detalii vom afla din interviul următor:


David Geringas, cum este pentru dumneavoastră să vă aflați în juriul Concursului Internațional George Enescu?

Este întotdeauna interesant să asculți noi artiști, tineri muzicieni și să te bucuri de cum educația muzicală crește. Este frumos să întâlnești acest nivel înalt de interpretare.


Veți susține un recital la Ateneu cu piese de Szymanowski, Rahmaninov… Cum ați construit acest program?

Am dorit să aleg câteva lucrări din vremea lui Enescu, din jurul acestei mari personalități. Această versiune a sonatei pentru vioară de Szymanowski este foarte puțin știută, însă aparține unui mare compozitor. Simon Laks pentru mine este o persoană foarte importantă, pentru că el a fost, de asemenea, unul dintre compozitorii care au avut de suferit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. A fost încarcerat de către naziști și este un supraviețuitor al Auschwitz-ului. Muzica lui a fost uitată și abia acum, după moartea lui, începe să fie redescoperită și cântată. Este o lucrare frumoasă, scrisă la Paris în 1932. Sonata de Rahmaninov e de asemenea de la începutul secolului, este piesa mea specială cu Ian Fountain. Când am fost data trecută aici am cântat sonate de Beethoven, iar acum vom cânta muzică din Belle Epoque, așa că sunt foarte încântat.

Interviu realizat de Radu Mihalache