Interviuri Înapoi
AUDIO. Interviu cu violoncelistul Anton Niculescu
Mâine 18 iulie 2023, debutează cea de a VIII-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică de Cameră "Marile Serate Muzicale" de la Brașov, organizat de Fundația "Euterpe". Un program interesant, cu muzică diversă în interpretarea unor binecunoscuți artiști din România și din străinătate, despre care ne-a vorbit violoncelistul Anton Niculescu, directorul muzical al Festivalului, într-un interviu acordat Ioanei Țintea.
Domnule Anton Niculescu, evenimentele muzicale scrise în ediția din acest an a Festivalului Internațional de Muzică de Cameră Marile Serate Muzicale se vor desfășura la Sala Reduta din Brașov. Este cunoscut faptul că pe această scenă au concertat nume importante ale lumii muzicale europene, cum ar fi Franz Liszt, Johann Strauss sau George Enescu. În acest context, cum priviți importanța acestei suite de manifestări pentru spațiul muzical românesc și din străinătate?
Este foarte adevărat că au concertat mari personalități și în perioada mea apropiată, au trecut soliști mari ai scenei românești. Vreau să vă spun că sunt la a opta ediție. Centrul Reduta este o sală splendidă care se pretează și la formații orchestrale, formații de muzică de cameră. Sunt datele de 18, 19 și 20 iulie. Cred că este evenimentul cel mai important, cel mai răsunător din țară privind participarea acestor mari artiști care sunt: Alexandru Tomescu, Mario Hossen, violonist bulgar, locuiește în Austria, este directorul artistic al festivalului de la Varna, Krasimir Sherev, violonist, concertmaestru al Operei de la Varna, Marta Potulska, violist în Polonia, Marian Movileanu, primă violă la Filarmonica Enescu, Frederic Audibert, un coleg, un violoncelist extraordinar francez, sigur sunt și eu la rând aici, după aceea, un elev de al meu Radu Croitoru din Republica Moldova, Săndel Smărăndescu, contrabasist, primul constrabas de la Filarmonica Enescu, Bruno Canino, este legenda, pianistul octogenar, care este într-o formă extraordinară. A cântat cu cei mai mari muzicieni ai lumii. Kristina Miller, o pianistă deosebită. A studiat la Moscova, la Leningrad, actualmente locuiește la Viena, o virtuoză a pianului. Luisa Sello, o flautistă italiană, foarte, foarte cunoscută, Burak Bilgili, care este bas bariton, invitat permanent al Operei Metropolitane din New York. În program avem lucrări de Brahms, Paganini, Handel, Ceaikovski, Glazunov, Glinka, Schubert, Inorota, Mozart, Gounod, Popper, Rahmaninov, sărbătorim 150 de ani de la nașterea compozitorului.
Așadar, un program divers, ce parcurge toate perioadele istoriei muzicii.
Exact și pe durata a trei zile împărțite. Vreau să mulțumesc Primăriei Brașov, care mi-a dat această posibilitate și anumiți sponsori, care a făcut posibilă organizarea acestor evenimente.
Știu că în 2015 ați organizat și în București prima serie a Marilor Serate Muzicale împreună cu Opera Comică pentru Copii. Aveți în gând și alte ediții pentru publicul din Capitală?
Și în 2016, dacă nu greșesc. A fost o dată la Ateneu și la Teatrul Odeon, care se pretează foarte bine pentru muzică de cameră, mai ales vara, cu acel plafon care se deschide. Este situat foarte bine, în centrul Bucureștiului. Sper ca în noiembrie să putem să mai facem ceva și la Ateneu sau în altă parte tot aceste Mari Serate Muzicale. Este deja cunoscut. Este un brand care atrage multă lume.