Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violoncelistul Andrei Ioniță

Publicat: joi, 10 August 2023 , ora 13.34

Violoncelistul Andrei Ioniță evoluează în 13 august în cadrul Festivalului "Moritzburg" din Germania. Artistul ne oferă informații despre acest eveniment într-un dialog purtat cu Sarah Natsis:

Domnule Andrei Ioniță, pe data de 13 august veți participa în cadrul ediției cu numărul 31 a Festivalului "Moritzburg", ce se desfășoară anul acesta în perioada 4-20 august. Veți prezenta publicului Trio-ul cu pian "Arhiducele" de Ludwig van Beethoven. Cum a venit această invitație?

Jan Vogler, violoncelistul, a fost unul dintre membrii comisiei ediției 2015 a Concursului "Ceaikovski" pe care l-am câștigat și de atunci dumnealui mă invită și la alte festivaluri, precum "Desdner Festspiele", în 2020 am participat de asemenea la festivalul de la "Moritzburg" și mă bucur mult să revin.


Veți cânta împreună cu pianistul Louis Lortie și violonistul Kai Vogler. Cum vă simțiți în această formulă de trio? Cum decurge colaborarea?

Vineri ajung la Moritzburg și de-abia aștept să începem repetițiile, să ne cunoaștem. Pe Kai l-am cunoscut personal acum doi ani de la festivalul de la Moritzburg, dar încă nu am avut ocazia de a colabora. Este o formație alcătuită din persoane cu care deja am colaborat și artiști minunați cu care de-abia aștept să cânt împreună.


Recitalul are loc pe terasa de nord a Palatului Moritzburg. Care este atmosfera festivalului legat de acest palat și în ce mod vă influențează pe dumneavoastră, interpreții, vorbind despre un recital care, înțeleg că are loc în aer liber?

Ideea recitalurilor în aer liber a venit de fapt în pandemie, ediția 2020 la care am participat, a fost prima ediție în care au amplasat această scenă în aer liber în fața Palatului, înainte se țineau concertele în interiorul unei săli minunate de acolo. Ce pot spune este că acea scenă este amplasată într-un mod extrem de profesionist. Inginerii de sunet reușesc să creeze o calitate sonoră apropiată chiar de cea dintr-o sală de concert și încă un avantaj al scenei în aer liber este acela că putem invita la concert și mai mulți spectatori. Avem o deschidere chiar lărgită față de edițiile precedente ale festivalului.


Ce urmează în agenda dumneavoastră după acest concert?

Eu voi sta până la finalul festivalului, până pe 20 august, așa cum ați amintit, la Moritzburg, după care îmi voi lua un pic de repaus pentru a mă pregăti temeinic pentru concertul din 4 septembrie alături de orchestra Tonhalle din Zürich și maestrul Paavo Järvi, la Festivalul "George Enescu".


Interviu realizat de Sarah Natsis