Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violoncelistul Andrei Ioniță

Publicat: luni, 29 Noiembrie 2021 , ora 9.36

 

Miercuri, 1 decembrie 2021, la Sala Radio va avea loc un concert extraordinar, dedicat Zilei Naționale a României și aniversării a 10 ani de la înființarea postului Radio Chișinău. Orchestra de Cameră Radio și Orchestra Națională de Cameră a Republicii Moldova se vor reuni sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeșelea, solist fiind violoncelistul Andrei Ioniță.

Mai multe informații aflăm de la Andrei Ioniță:

 

 

Reveniți pe scena Radioului, de data aceasta în cadrul unui concert deosebit, într-o zi de sărbătoare. Cu ce gânduri porniți la pregătirea acestei seri?

Cu gânduri de speranță. A fost un an extrem de dificil, de fapt, un an și jumătate deja, și mă bucur în primul rând să cânt pentru prima dată cu Orchestra de Cameră Radio. De asemenea, cred că este primul meu concert pe care-l cânt în România cu ocazia acestei zile deosebite, 1 Decembrie.


Și nu doar alături de Orchestra de Cameră Radio, dar și alături de Orchestra Națională de Cameră a Republicii Moldova,  iar la conducere se va afla Gabriel Bebeșelea. Va fi pentru a doua oară când veți colabora cu dirijorul Gabriel Bebeșelea, după concertul din luna iunie, de la Cluj-Napoca. Cum priviți colaborarea pe care, iată, o reiterați?

Pot spune că Gabriel Bebeșelea este un prieten. Ne-am înțeles foarte bine încă de la prima repetiție pe care am avut-o la Cluj. De asemenea, sper ca aceasta să nu fie ultima colaborare a noastră.


Veți sărbători Ziua Națională a României oferind publicului Concertul nr. 2 în Re major pentru violoncel și orchestră de Joseph Haydn. Ce anume a motivat alegerea acestui titlu?

M-am tot gândit și am discutat și împreună cu Gabriel ce repertoriu ar fi potrivit atât pentru ocazia acestui concert, cât și pentru formația orchestrei camerale. Am venit cu propunerea acestui minunat concert de Joseph Haydn, care face parte din repertoriul standard și îndrăgit al violoncelului. Este un concert, poate, nu la fel de briliant ca Do majorul, dar poate chiar și mai dificil, o muzică extrem de rafinată. De asemenea, am reușit să creăm și un fir narativ al acestui concert. Despre acest fir narativ vă poate povesti Gabriel mai multe.


În ceea ce vă privește, când și unde veți mai putea fi ascultat după seara de 1 Decembrie?

Char pe 6 decembrie voi cânta, tot cu ocazia Zilei Naționale a României, la Ambasada României de la  Berlin, alături de pianista Daria Tudor. Mă așteaptă anul viitor niște concerte importante alături de Orchestra Konzerthaus din Berlin, de Gewandhaus Leipzig sub conducerea maestrului Herbert Blomstedt. Sper să reușesc să ajung și în Statele Unite, unde aș avea niște date de concert în Boston, în Detroit, London Philharmonic ș.a.m.d.

 

Interviu realizat de Florica Jalbă