Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violoncelistul Andrei Ioniță și pianistul Seong-Jin Cho

Publicat: miercuri, 25 Iulie 2018 , ora 13.03

Violoncelistul Andrei Ioniță se află săptămâna aceasta la Verbier, unde are loc cea de-a 25-a ediție a cunoscutului festival de muzică clasică din inima Alpilor elvețieni. Astăzi, 25 iulie 2018, în prima parte a zilei, la Biserica din Verbier, muzicianul român prezintă un recital alături de pianistul Seong-Jin Cho.

Și tot astăzi, de la ora locală 18.00, la Salle de Combins are loc un concert de gală dedicat aniversării celor 25 de ani de existență ai Festivalului de la Verbier. Andrei Ioniță și Seong-Jin Cho se află pe lista celor care vor urca pe scenă, alături de mari muzicieni precum Evgheni Kissin, Leonidas Kavakos, Daniil Trifonov, Valery Gergiev și Orchestra Festivalului de la Verbier. Cei doi tineri muzicieni ne-au împărtășit câteva impresii privind experiența de la Verbier în următorul interviu.

verbier

verbier

Andrei Ioniță, apăreți în programul a trei evenimente din agenda Festivalului de la Verbier. Unul dintre ele a avut loc deja în 22 iulie și a fost dedicat formulelor de cvintet și sextet. Cum ați descrie experiența acestui concert și care au fost muzicienii care v-au fost alături pe scenă?

Am avut onoarea să colaborez cu pianistul Sergei Babayan. De asemenea, am cântat și cu violoniștii Kristóf Baráti, Alexandra Conunova cu care și sunt prieten apropiat, Diemut Poppen la violă și doi suflători extraordinari. Programul a fost unul destul de interesant și mai puțin obișnuit: Cvintetul de Saint-Saëns cu pian - cântat destul de rar - și Sextetul de Dohnanyi - o piesă care mi-a plăcut la nebunie, o lucrare plină de spirit și caracter.


Mai urmează alte două evenimente. Primul - un recital în formula de duo în compania lui Seong-Jin Cho. Este prima voastră colaborare?

Andrei Ioniță: Da, este prima noastră colaborare. Întâmplător, Soeng-Jin locuiește tot la Berlin, dar din cauza programelor noastre foarte încărcate nu am reușit să ne întâlnim acolo, însă de ieri repetăm aici, la Verbier. Avem o priveliște senzațională din sala de studiu, asupra Alpilor elvețieni. Este un pianist extraordinar, briliant, de asemenea și un partener cameral foarte, foarte atent. E o plăcere să colaborez cu el.


Dacă ar fi să alegeți trei atribute care-i descriu cel mai bine maniera interpretativă, ce-ați alege?

Andrei Ioniță: Briliant, inteligent, profesionist.

Seong-Jin Cho: Ne-am întâlnit anul trecut în Germania, dar nu am cântat niciodată împreună. Aceasta este prima dată când vom cânta și sunt foarte fericit din acest motiv. Andrei Ioniță este un muzician spontan și foarte sensibil.


Cum ați alcătuit programul recitalului?

Andrei Ioniță: Programul e constituit din lucrări foarte cunoscute din repertoriul violoncelului: Sonata de Șostakovici, care a fost deja de câțiva ani piesa mea de rezistență, inclusiv la Concursul Ceaikovski; celebra Sonată a III-a de Beethoven, plină de lumină și de optimism, Fantasiestucke de Schumann, iarăși, foarte cunoscută, precum și Suita de Cassadó, care reprezintă o mică îndepărtare de programul standard, dar pentru noi, violonceliștii, este o lucrare extraordinar de îndrăgită, plină de... caracter popular spaniol, catalan și de virtuozitate, de asemenea.

Seong-Jin Cho: Aceste lucrări sunt esențiale pentru un violoncelist și, de asemenea, pentru pianist. Nu am mai cântat Sonata pentru violoncel de Beethoven înainte, dar este o mare plăcere și chiar distractiv să o cânt cu Andrei. Iar Șostakovici este unul dintre compozitorii mei preferați, deci aștept cu mare nerăbdare acest recital.


Nu în ultimul rând, veți lua parte la concertul aniversar de gală al festivalului, alături de foarte mulți muzicieni renumiți. Cum ați primit această invitație?

Andrei Ioniță: Voi cânta, practic, alături de legende ale muzicii clasice. În acest concert de gală vor fi prezenți Maxim Vengerov, Vadim Repin, Zukerman, Tabea Zimmermann. Stau la pupitru alături de Mischa Maisky. Este, în primul rând, o onoare să am acest concert, acest recital în dimineața acestei zile, 25 iulie, când se vor și sărbători cei 25 de ani ai Festivalului Verbier. Eu chiar sunt născut în anul 1994, atunci când aici, la Verbier, s-a ținut prima ediție a festivalului. Sigur, va fi un eveniment bombastic, dar foarte frumos. Va fi la început un ansamblu de coarde. Se va cânta Concertul Brandenburgic nr.3. Se vor mai cânta și niște aranjamente făcute de Dmitry Sitkovetsky după tot felul de teme celebre de Sarasate. Apoi, din câte știu, și pianiștii vor cânta în diferite formații tot felul de lucrări și aranjamente. Este un program foarte colorat la care vor lua parte cei mai mari soliști.

Seong-Jin Cho: Este o mare onoare să colaborez cu Evgeny Kissin, András Schiff, Yuja Wang. Este prima mea vizită la Verbier și pot spune că deja iubesc acest loc. Sunt prezenți foarte mulți muzicieni extraordinari. Voi cânta o sonată de Smetana pentru patru pianiști, cu Evgeny Kissin, András Schiff și Yuja Wang și Brahms la patru mâini cu Richard Goode. Și mai este un bis în care vor cânta toți cei 8 pianiști.

Interviu realizat de Ana Diaconu