Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violoncelistul Andrei Ioniță - CellEast Festival 2022

Publicat: miercuri, 4 Mai 2022 , ora 11.02


Domnule Andrei Ioniță, pe 5 mai, împreună cu Filarmonica "George Enescu" și cu violonceliștii Denis Severin și Valentin Răduțiu veți susține concertul de deschidere al primei ediții a Festivalului CellEast, concert care va fi reluat și în ziua imediat următoare. Cum apreciați această inițiativă, a organizării primului festival de violoncel din România?

Am fost abordat acum un an de domnul Marin Cazacu în legătură cu acest festival. Nu este primul festival de violoncel pe plan internațional, dar este primul din România și consider absolut lăudabilă această inițiativă. De-abia aștept să particip la această ediție inaugurală, să întâlnesc alți celliști din spațiul balcanic - deja îi cunosc foarte bine - și să participăm nu doar la concertele alături de minunatele orchestre din București, ci și să cântăm împreună. Din câte știu, pe 8 mai, se va ține și un concert cu o formație de violoncele și, de asemenea, oferim și masterclass-uri altor tineri violonceliști.


Vorbiți-ne despre opusul pe care-l veți interpreta la Ateneu, în 5 și 6 mai, și anume Concertul nr.1 în sol minor pentru violoncel și orchestră de Dmitri Kabalevski. Ce loc ocupă acest concert în repertoriul violoncelului?

Concertul de Kabalevski este unul dintre concertele care încă rămăseseră pe checklist-ul meu. Mă simt foarte apropiat de muzica acelei perioade și acelui spațiu geografic. Tocmai de aceea am dorit să abordez și acest concert care, totuși, în ciuda motivicii și tematicii destul de greoaie uneori (acele teme inspirate din cântece populare), își păstrează efervescența și un minunat spirit ludic.


În afară de concerte, festivalul va cuprinde și cursuri de formare pentru tineri violonceliști, intitulate Future Cellist și Mini Cellos. Ce ne puteți spune despre ele?

Cursurile se adresează tinerilor violonceliști atât de vârste mai mici, cât și studenților. Va fi o mare plăcere să întâlnesc noi talente din România, dar și din străinătate, din câte am văzut pe orarul masterclass-ului. De asemenea, îi mulțumesc lui Răzvan Suma și Ellei Bokor pentru angajarea în minunata organizare a acestui festival.

Interviu realizat de Filip Mihăilescu