Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violistul Traian Boală, membru al Cvartetului „Arcadia"

Publicat: joi, 5 Iunie 2025 , ora 12.18

Cvartetul „Arcadia” susține pe 6 și 7 iunie 2025 recitaluri la Filarmonica din Brașov și Ateneul Român. Despre aceste două evenimente a oferit informații violistul Traian Boală, membru al ansamblului, într-un interviu realizat de Ana Sireteanu.

Domnule Traian Boală, Cvartetul „Arcadia” susține vineri și sâmbătă, 6 și 7 iunie 2025, două recitaluri pe scena Filarmonicii din Brașov, respectiv pe cea a Ateneului Român. Cele două programe reunesc lucrări de referință din repertoriul cameral, semnate de Mozart, Grieg și Schubert. Cum ați selectat lucrările din program?

am selectat aceste lucrări în vederea includerii lor în repertoriul nostru încă de acum câțiva ani. Ne dorim foarte mult să cântăm Cvartetul de Grieg. Cred că de vreo patru ani am tot spus că îl vom introduce în repertoriul nostru și, în sfârșit, anul acesta am reușit să o facem, iar Cvartetul de Mozart, denumit al disonanțelor, este, de asemenea, un cvartet foarte cunoscut și considerăm că este important să existe în repertoriul oricărui cvartet, motiv pentru care l-am abordat anul acesta. De asemenea, la București vom interpreta Cvintetul în do major de Franz Schubert, pentru care ni se va alătura violoncelistul Octavian Lup.


Așa cum ați spus, veți prezenta în ambele recitaluri amintite Cvartetul KV 465, supranumit Cvartetul disonanțelor de Mozart. Cum ați descrie acest opus și care sunt, din punctul dumneavoastră de vedere, principalele dificultăți pe care le presupune interpretarea acestuia?

Având în vedere acest nume care i s-a dat cvartetului ulterior, Cvartetul disonanțelor, cred că inspirația pentru această denumire a dat-o în primul rând introducerea din partea întâi, dar în mod real nu sunt acolo disonanțe, în sensul în care înțelegem noi în ziua de astăzi acest aspect. Este o muzică în continuare clasică, tonal funcțională. Muzica lui Mozart este foarte ușoară și dificilă în același timp, întotdeauna, indiferent ce lucrare a sa abordezi. În primul rând, Mozart are această manieră de a compune teme care conțin în interiorul lor stări diverse, chiar contrastante câteodată, lucru care trebuie avut în vedere în momentul în care se construiește o interpretare a muzicii lui. De altfel, noi nu simțim o anumită dificultate, este o plăcere enormă să cânți muzica lui Mozart. Este foarte spirituală, amuzantă câteodată, foarte echilibrată. Ca interpret, te simți foarte motivat să o cânți.


Ne puteți dezvălui ce alte proiecte pregătește Cvartetul „Arcadia”? Lucrați în vederea unor noi apariții discografice? De asemenea, pregătiți evenimente speciale pentru aniversarea de 20 de ani a ansamblului, anul viitor?

Da, ne-am gândit. În primul rând, tocmai am încheiat anul acesta un mare proiect, înregistrarea integralei cvartetelor de Weinberg, anul acesta am înregistrat volumul numărul 6 și, cel mai probabil, la anul va fi lansată întreaga colecție cu toate lucrările de Weinberg pentru cvartet. Vom asocia, probabil, această lansare cu aniversarea celor 20 de ani de când cântăm împreună.

În ceea ce privește aspectul discografic, Ralph - patronul de la Chandos, casa de discuri cu care lucrăm noi -, ne-a propus să înregistrăm cvartetele de Brahms, începând cu anul următor, precum și alte lucrări de Brahms, camerale pentru coarde, cvintete cu două viole, sextetele, deci va fi un proiect, probabil, iarăși pe trei ani, care va cuprinde trei volume.

Anul acesta avem concerte destul de importante. Vor urma două concerte în Israel, peste două săptămâni, apoi în iulie avem un concert în Polonia. În august vom avea masterclass-ul nostru, care are deja o tradiție. În toamnă avem concert la Wigmore Hall, în Londra și n altul în cadrul Festivalului Enescu, un concert, iarăși, foarte important, cu trei cvartete de Weinberg. Așadar, este un an destul de activ pentru noi.


Interviu realizat de Ana Sireteanu