Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violistul Traian Boală despre nominalizarea Cvartetului „Arcadia” la Premiile ICMA

Publicat: joi, 18 Noiembrie 2021 , ora 10.22

Pe lista discurilor nominalizate la Premiile ICMA din acest an se numără și CD-uri semnate de muzicieni români. Printre acestea se numără și primul volum din integrala Cvartetelor de Mieczysław Weinberg, semnat de Cvartetul „Arcadia” la casa de discuri „Chandos”.

Cum ați aflat vestea?

Am aflat vestea de la dumneavoastră când m-ați sunat. Într-adevăr, colegul meu Răzvan Dumitru aflase cu puțin timp în urmă, dar nu apucase să ne anunțe și pe noi și a fost o surpriză foarte plăcută și o onoare să auzim o astfel de veste.


Ce anume v-a atras la cvartetele de coarde de Mieczysław Weinberg?

Ideea înregistrării unei integrale Weinberg a venit din partea companiei de înregistrări „Chandos”, cu care avem semnat un contract. Ei au propus după ce am terminat integrala cvartetului de Bartók, că și-ar dori să aibă în portofoliul lor această integrală, pentru că li se pare o muzică foarte interesantă și necunoscută, practic, de marea majoritate a melomanilor. În urma propunerii lor noi am audiat cvartetele și am fost complet cuceriți de această muzică și surprinși că nu auzisem nici noi de ea și nu este cunoscută și atunci ne-am propus să contribuim la reafirmarea acestui compozitor prin înregistrarea celor 17 cvartete compuse de el.


Când ne putem aștepta la următorul volum?

Întâmplarea face, foarte fericită de altfel, că astăzi începem sesiunea a doua de înregistrări. Înregistrăm al doilea CD care va conține cvartetele 1, 7 și 11. De obicei noi înregistrăm primăvara, în toamnă CD-ul este deja pe piață și evaluat și trimis la toate revistele de specialitate ș.a.m.d.


Cum ați intrat în contact cu această casă de discuri și care a fost parcursul cu integrala cvartetelor de Bartók?

Managerul nostru general, Sinead O'Carroll, care are sediul la Londra, a vânat, dacă pot să spun așa, casa de discuri „Chandos” destul de mult timp. No ne-am dorit foarte, foarte mult să înregistrăm cvartetele de Bartók. Ne simțeam foartre apropiați și înțelegeam foarte bine muzica lui. Managerul nostru a propus celor de la „Chandos” proiectul nostru. Inițial au spus că ar avea alte planuri cu integrala cvartetelor de Bartók, dar a instistat managerul nostru să vină la un concert pe care l-am avut în Anglia, în care am cântat un cvartet de Bartók, nr. 4, dacă îmi amintesc bine. La acel concert a venit directorul casei de discuri să ne asculte și după concert a venit la noi și ne-a spus „aveți integrala cvartetelor de Bartók cu noi”. A fost foarte cucerit de felul în care am interpretat cvartetul de Bartok și în momentul acela a luat decizia să facem cu ei integrala și astfel am semnat un contract de exclusivitate.


Interviu realizat de Petre Fugaciu